lestat85 Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Mam kilka pytań związanych z tworzeniem animacji w 3DS Max 8... generalnie jestem grafikiem 2D, głównie DTP. Dawno, dawno temu korzystałem sobie (dla czystej rozrywki) ze starych wersji maxa. I tu pojawia się problem bo nabyłem ostatnio Max 8, zrobiłem prosty projekt a w momencie kiedy chciałem go zanimować, zorientowałem się, że w tej wersji nie ma na dole paska animacji takiego jaki był w starych Maxach. Pytanie moje brzmi nastepująco: 1. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć krok po kroku jak stworzyć animację w Max 8 ewentualnie czy ktokolwiek zna jakiś fajny, logiczny i w miarę prosty tutorial dotyczący tego zagadnienia (najlepiej po polsku :). 2. Jak zablokować kamerę na obiekcie tak aby podczas animacji śledziła ona ruch obiektu bez przymusu ustawiania jej ręcznie. 3. Jak połączyć ze sobą obiekty tak aby tworzyły jedną całość a nie występowały osobno, by nie "rozwalały się" podczas, na przykład ruchu (a przy okazji czy da się "zasklepić" dziury pomiędzy obiektami tak aby tworzyły jednolitą bryłę).
maverick sheep Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Ad1.zalezy co chcesz animowac :) jesli chodzi o prosta animacjie to wciskasz autokeya (skrot "n" na klawiaturze) przesowasz pasek (pasek kluczoawnia na dole)na ktora chcesz klatke - na dole standardowo ilosc klatek 0-100 Ad2.najprosciej to chyba zaznaczyc 2 obiekty i dac grup (u gory na pasku grup/grup) Ad3.nie do konca rozumiem ale albo tak jak w 2 punkcie albo prawy myszki convert to- editable poly - selection/ element / edit geometry -attach a co do zasklepiania to tylko zgaduje ze chodzi o polaczenie np 2 boxow w wiekszy box :D co kolwiek to znaczy convert to editable poly/ selection/ edge zaznaczamy krawedz od ktorej bedzie wychodzilo polaczenie przesuwanie (skrot "w") i z wcisnietym shiftem przesowamy, potem przechodzimy do selestion / vertex (wciskamy "s" snap toggle) i przyciagamy punkty ktore maja sie polaczyc (zeby byly nalozone na siebie ) zaznaczamy te dwa punkty i weld. troche zamotalem ale to tak mneij wiecej pozdrwaiam:)
Rekomendowane odpowiedzi