Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiatam , mam taki problem , mam symetryczny model , zrobioną jedną połowe , umiem go odbić na drugą strone i niby połączyć w ten sposób ze daje combajna ale vertexy leżące na osi symetri sie w żaden sposób nie zlepiaja :\ nie chce mi sie ręcznie każdego tak sklajac :) jakiś sposób na to jest zeby z automatu łączył ? :(

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 736
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możesz zaznaczyć je wszystkie i wybrać polecenie merge verticies (nie merge to center). W opcjach tego narzędzia ustaw malutką wartość toleracji.

Jeśli tworzyłeś drugą połowę używając mesh symmetry (lub coś takigo), w opcjach mogłeś także zaznaczyć, że wierzchołki mają zostać zweldowane.

Napisano
  • Autor

Gdzie taka opcja mesh symmetry jest ? Bo v8 cos tego nie widze, połowe model normalnie duplikowałem jako instance :/

Napisano

Nie chce mi się uruchamiać Maya (nie wiem, czy w 7 jest, a ósemki nie mam), ale powinna gdzieś być w menu Mesh. :)

Tak sobie zaglądam do helpa i chyba się to nazywa mirror geometry. W każdym razie w menu Mesh/Edit Mesh (lub polygons/edit polygons w starszych wersjach).

Napisano
  • Autor

ale ślepy jestem :) ze tez wczesniej nie widziałem tego, no nic thx za szybką odpowiedź :)

pozdrawiam :D