Skocz do zawartości

maxwell scene scale

Gość muria

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze ten temat był już poruszany. Jednak czytając wypowiedzi na forum maxwella zrobiła mi się woda zamiast mózgu i dalej nic nie rozumiem. A więć- jeśli w maxie mam ustawione system unit scale na cm, to w maxwellu ustawiam scene scale na 100 czy na 0.01?

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Ok, dzięki za odpowiedź. A tak z czystej ciekawości gdybym jednak miał w system unit scale nie metry tylko centymetry?

z czystej ciekawości - przelicz sobie na kalkulatorze :) nie mam 3dsmaxa, ani maxwella żeby zobaczyć jak to było, pod f10 w maxwellu masz napisane ile jednostek maxa odp. ilu jednostkom maxwella. Sprawdz tam. Po drugie zmien tak jak masz a display daj sobie na centymetry.

no właśnie w nowym pluginie do maxa nie jest napisany ten przelicznik. Jest tylko okienko scene scale i to koniec. No ale na logikę to powinno tam być 100 jeśli mam system unit scale w cm (czyli 100 max unit= 1 m w maxwellu)

http://img151.imageshack.us/my.php?image=scenescaleva6.jpg według tego jeśli mam system unit scale w cm to powinienem ustawić w maxwellu 100, ale z kolei według postu dyarza http://www.maxwellrender.com/forum/viewtopic.php?t=19961&postdays=0&postorder=asc&highlight=scale&start=30 powinienem ustawić w maxwellu 0.01.... A może on sie myli- na logikę jeśli robię w calach to przecież powinienem ustawić 39,37 (bo tyle cali to jeden metr), a tam dyarz pisze, że powinienem jedynkę podzielić przez 39,37 i wpisac wynik. Straszne sie to zrobiło...

wg

http://img151.imageshack.us/my.php?image=scenescaleva6.jpg

1 max unit = 1m w maxwellu

czyli musisz miec wg tego

customize.jpg

przestaw sobie teraz na 0,01 i będziesz miał napisane na ile masz przestawic w maxie ja ci tego nie podam bo nie mam maxa, druga sprawa jak chcesz miec wymiary w calach to przestaw display unit system bo ten wyswietla a korzysta z system unit setup wiec co to za roznica, moja metoda jest dobra - sprawdz sobie konwertujac scene do maxwella i otwierajac w studiu sprawdz jednostki - pozatym skala nie jest potrzebna jesli nie uzyzwasz w niej dofa i gdy nie potrzebujesz bumpa.

no niby tak, tyle że przeniosłem dom w cm z archicada i teraz już nie chcę tego skalować sto razy aby z cm zrobiły się metry bo się boję :)

kurcze, ale jak tak ustawiłem, to kamera ma strasznie, ale to strasznie mała głębię ostrości... nie wiem co jest ale sie to wkurzające robi.

coś jest nie tak. zrobiłem czajnik, plane i walec w tle. kamera duże zbliżenie, mała przesłona aby zobaczyć jak dof działa. System unit scale ustawiłem tak jak chciałeś- na 1m. Maxwel scale 1,0. Wyrenderowałem, walec był rozmazany- i dobrze. Następnie zmieniłem system unit scale na cm, potem przeskalowałem całą scene 100x aby miałą wymiary poprzedniej. Maxwell unit scale zmieniłem na 100 (100 cm to 1m :) ). Wyrenderowałem, i co... nie ma dofa. Więc zmieniłem max scale na 0,01. Wyrenderowałem- wszystko tak rozmazane, że aż strach. Zmieniłem maxwell scale na 1, wyrenderowałem- i dof tak jak za pierwszym razem, kiedy system unit były w metrach. Więc o co tu chodzi? Czemu maxwell nic sobie nie robi z system unit setup?? Bo tutaj nie mogło być mojego błędu już. Szczęście, że wizualki będę robił w świetle dziennym... Bo jakbym miał wstawiać światła do tyłek zbity