startingmax Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Witam Niedawno rozpętałem ostrą dyskusje o ortografii ,było sporo wypowiedzi. Mam nadzieję że na to też ktoś się znajdzie do pomocy.Sednem sprawy jest modeling dziur w kontakcie ,otóż mam kontakt zrobiony wgłębienie okrągłe 8 kąt i wytłaczam dziury boolean (2 cylindry) ,a potem wrzucam do turbosmooth jednak po tym przy dziurach robią się jakieś bugi.Jest to chyba efekt złego auto połączenia wytłoczenia z resztą ,ale nie mam pojęcia jak to naprawić , ewentualnie zrobić innym sposobem. czekam na pomoc i pozdrawiam startingmax
tweety Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 po prostu wytnij cutem te dwa otwory. potem po dodaniu chamfera i nałożeniu TS powinno być bez problemu. btw: boolean - dlatego, że nie każdy może wiedzieć o co ci chodzi, zwłaszcza jeśli jest początkującym ;] Pozdrawiam
mentaller Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 jeśli koniecznie chcesz robić to booleanem, to polecam na początku wymodelować wszystko, a dopiero pózniej wycinać na modelu z meshshoothem. jednak trzeba to zrobić umiejętnie ;].
startingmax Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 nie wiem czy jeszcze wyjdzie ok ale jak na razie stwierdziłem , iż szkopuł tkwił w połączeniu jak coś to napisze. pozdrawiam i dzięki startingmax
DesignStudio Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 zastosuj cut i połącz każdy wieszchołek dziury z bolla z resztą modelu (u ciebie z tym 8-mio kątem) wtedy przy początku dziur po boleanie chamfer malutki i wygładzanie :] chociaz przy takim małym obiekcie to chyba nawet wygładzanie nie potrzebne
bucek_2 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Akurat tak sie sklada ze mialem ostatnio okazje modelowac takie gniazdko. Zrobione w 100% polymodelingiem bez bool'a zadnego :P. Zalaczam screeny zwroc uwage na modyfikatory symmetry ktore ulatwia ci w modelowaniu (zrobisz tylko 1/4modelu) Pozdro
DesignStudio Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 jak mozna tyle poly wywalic na zwykly kontakt 10 na 7 cm
Chalek Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 a dlaczego nie? jesli bedzie z bliska widoczny, to luz, poza tym zawsze mozna ze smootha zjechac
bucek_2 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 jak mozna tyle poly wywalic na zwykly kontakt 10 na 7 cm A no mozna zalezy do czego bedzie ci potrzebny Pozrd
Rekomendowane odpowiedzi