Napisano 8 Styczeń 200718 l Witam! Ostatnio muszę się pobawić obrotami z użyciem WireParameters. Mam z tym pewne problemy (muszę sobie robić dużo prób, rozrysowywać na kartce...), a wydawałoby się to takie proste... A więc, by usystematyzować wiedzę: //łączę obiekt 1 z obiektem 2, obiekt 1 kontroluje obrót obiektu 2 jeśli wpisuję np. 180, to WP odczytuje to jako 180 stopni, czy radianów? jeśli wpisuję np. Z_Rotation, to WP odczytuje to jako stopnie czy radiany? czy wyrażenie -Z_Rotation oznacza tyle, że (2) będzie obrócony o kąt -Z_Rotation, czy obecny obrót zostanie pomniejszony o kąt Z_Rotation? ( czyli czy -Z_Rotation == Z_Rotation(2)-Z_Rotation(1) )? Teraz część praktyczna :) Chcę zrobić klapki składane w harmonijkę (-- -- = /\ /\ ) przy użyciu WP. Obrót obiektem (1) ma powodować odpowiedni obrót pozostałych. Teraz założenia: Wszystkie widoczne elementy (bez zawiasów) mają Z_Rot: 0 bądź -0 i identyczne gizma obrotu Z (+ jest w tę sama stronę). Teoretycznie zadanie nie jest trudne: Z_Rot(2) = Z_Rot(1) - wystarczy Link Z_Rot(3) = -Z_Rot(2) Z_Rot(4) = -Z_Rot(1) Z_Rot(5) = Z_Rot(4) - wystarczy link Z_Rot(6) = -Z_Rot(5) W praktyce, jak już powiedziałem, mam problemy. Z góry dziękuję i proszę o odpowiedź... :)
Napisano 8 Styczeń 200718 l O ile wiem, maxik domyślnie używa jako jednostki stopni. Czemu musisz to wszystko skryptem zrobić?
Napisano 8 Styczeń 200718 l Autor Dla zabawy... i nauki. Nie wiadomo, co mi przyjdzie robić w przyszłości. Wszystko jest szkoleniem :)