pajdonet Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Witam. Mam mały problem. A mianowicie: Chciałbym zrobić animacje w której kamera porusza się po jakimś tam torze (widok z kamery). niestety po wielu próbach nie mogę uzyskać efektu. Czy bylibyście tak mili i w dwóch zdaniach opisać jak to zrobić?? Prosze o pomoc za którą z góry wielkie DZIĘKI
ZOMO Napisano 23 Październik 2003 Napisano 23 Październik 2003 zrob sobie path ( Shapes-Line) tam gdzie chcesz zeby kamera latala. wstaw Free Camera, i z nia zaznaczona idz do menu Animation->Contrains->Path Constrain teraz bedzie za ta linia podazala, ale nie \"patrzyla\" na nia. w panelu Motion w Path Options zaznacz Follow i Bank ( bank nie mosisz ale bedzie bardziej realistycznie)
pajdonet Napisano 23 Październik 2003 Autor Napisano 23 Październik 2003 Wielkie dzięki za odp. teraz chyba sobie jakoś poradzę jeżeli będę miał tą wersję programu co o niej piszesz :D Jak możesz to napisz do jakiej wersji to się tyczy bo w \"3\" nie ma takich opcji. POZDRAWIAM
dr Ug Napisano 23 Październik 2003 Napisano 23 Październik 2003 Zakladka Motion --> Parameters --> Transform: Position i teraz: Assign Controler (czy cos takiego) i Path Constraint Jezeli chcesz, zeby kamera caly czas lookala na jakis obiekt, to dla Transform: Rotation przydziel LookAt Constraint. Jakos tak bylo.
ZOMO Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 no tak, dla mnie to wersja 5.1 nigdy w 3 nie robilem, ale jak DruG pisze, poszukaj w zakladce Motion zeby dodac Controler \"Path Constrain\" ( albo F1 i poszukaj w helpie gdzie to sie w 3jce znajduje)
pajdonet Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 Witam ponownie. Zaopatrzyłem się już w wersje 5 :D i dostosowałem się do poleceń ZOMO (dzięki) Udało się ruszyć kamerkę Wszystko ładnie, pięknie - tylko zastanawiam się jeszcze zrobić rendering który później zapisze do pliku np *.avi Próbowałem robić to przez Video Post - ale tylko mi rendering robi i nie zapisuje nigdzie. :( Co przeoczyłem?? PS. Jeżeli to robi się w menu RENDER (F10) - \"Save file\" to mam to zaznaczone i podany do jakiego pliku ma to się zapisać. Dzięki za poprzednią pomoc
ZOMO Napisano 26 Październik 2003 Napisano 26 Październik 2003 a zaznaczyles w Render zeby wszystkie klatki robilo ? Entire Timeline czy jakos tak .. w tej chwili niemm maxa przed soba ...
pajdonet Napisano 27 Październik 2003 Autor Napisano 27 Październik 2003 Ta opcja jest zaznaczona. Chodzi mi o to że: Zwykła amimacja robi się bez problemów (mam już kilka w swojej kolekcji), lecz problem tkwi w tym, że nie mogę wyrenderować amimacji z widoku kamery -
pajdonet Napisano 27 Październik 2003 Autor Napisano 27 Październik 2003 Normalnie doiszedłem gdzie był problem :-) Przeglądnełem gotowe prace jakie były dostarczone z programem, i tam znalazłem odpowiedz na moje pytania. Jak są widoki np. front, left, top, itd. wystarczyło zamiast perspective zaznaczyć camera01. POZDRAWIAM I WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
Rekomendowane odpowiedzi