Napisano 20 Październik 200321 l witam . jestem na etapie mapowania budynku i nie bardzo pasuje mi UNWRAP maxa 5 , zancie moze jakies wtyczki wspomagajace \"tworczy\" proces mapowania????
Napisano 20 Październik 200321 l Autor to ze gdy mapuje budynek musze mapowac powierzchnia po powierzchni...sciana , kazde zalamanie , parapet , wneka, zdobienia , gzyms , musze zaznaczac scianke i make Palanar ..i tak w kulko...za..oba mozna dostac!!!
Napisano 20 Październik 200321 l Hehehe.... najpierw naucz sie obslugi Unwrapa, pozniej marudz, ze zle sie w nim pracuje;)
Napisano 21 Październik 200321 l To sie nazywa \"tworczy proces\" nauki. Zaznacz wszystkie sciany i potem wybierz normal maping, albo normal. Nie pamietam jak to sie nazywa. A i jeszcze jedno wcisnij przycisk edit uvw
Napisano 21 Październik 200321 l Autor witam ponownie .... mapuje \"z reki\" ale pojawiaja sie dziwne rzeczy ...jakies dodatkowe linie , ktore pojawiaja sie znikad i psuja cala konstrukcje siatki.jak sie ich pozbyc , skad sie biara i jak unikac ich powstawiania
Napisano 21 Październik 200321 l Te linie raczej nie biora sie z kosmosu, tylko sa edgem, miedzy vertexami, ktore niekoniecznie jak widac leza na jednej plaszczyznie. Jak sie domyslam nie korzystales z automatycznego rozkladania siatki (Flatten Mapping). To narzedzie nie tworzy takich efektow. Poczytaj o nim w Helpie, to kluczowa funkcja :)
Napisano 21 Październik 200321 l Dokładnie jest tak jak napisał DruG. Mogę tylko dodać, że linie te można usunąć rozdzielając fragmenty wypłaszczonych powierzchni. Zaznaczasz polygony, które cię interesują a potem robisz break. No i teraz możesz je ładnie przesuwać ponieważ mają jakby oddzielne wierzchołki (oczywiście tylko w trybie współrzędnych mapowania)
Napisano 23 Październik 200321 l Autor ogolnie nie docenilem Unwrapa...opcja Flatten mapping . bomba...tylko posprztac trzeba troche ... ALE!!niestety przy mapowaniu 3 sciany zrobilo sie cos dziwnego.nie ma krawedzi,scianek..same vartexy ...szukalem opcji FLIP...moze to cos z Normalnymi???nie mam pojecia co.....