grynio Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 witam . jestem na etapie mapowania budynku i nie bardzo pasuje mi UNWRAP maxa 5 , zancie moze jakies wtyczki wspomagajace \"tworczy\" proces mapowania????
grynio Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 to ze gdy mapuje budynek musze mapowac powierzchnia po powierzchni...sciana , kazde zalamanie , parapet , wneka, zdobienia , gzyms , musze zaznaczac scianke i make Palanar ..i tak w kulko...za..oba mozna dostac!!!
dr Ug Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Hehehe.... najpierw naucz sie obslugi Unwrapa, pozniej marudz, ze zle sie w nim pracuje;)
Bacry Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 To sie nazywa \"tworczy proces\" nauki. Zaznacz wszystkie sciany i potem wybierz normal maping, albo normal. Nie pamietam jak to sie nazywa. A i jeszcze jedno wcisnij przycisk edit uvw
grynio Napisano 21 Październik 2003 Autor Napisano 21 Październik 2003 witam ponownie .... mapuje \"z reki\" ale pojawiaja sie dziwne rzeczy ...jakies dodatkowe linie , ktore pojawiaja sie znikad i psuja cala konstrukcje siatki.jak sie ich pozbyc , skad sie biara i jak unikac ich powstawiania
dr Ug Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Te linie raczej nie biora sie z kosmosu, tylko sa edgem, miedzy vertexami, ktore niekoniecznie jak widac leza na jednej plaszczyznie. Jak sie domyslam nie korzystales z automatycznego rozkladania siatki (Flatten Mapping). To narzedzie nie tworzy takich efektow. Poczytaj o nim w Helpie, to kluczowa funkcja :)
Bacry Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Dokładnie jest tak jak napisał DruG. Mogę tylko dodać, że linie te można usunąć rozdzielając fragmenty wypłaszczonych powierzchni. Zaznaczasz polygony, które cię interesują a potem robisz break. No i teraz możesz je ładnie przesuwać ponieważ mają jakby oddzielne wierzchołki (oczywiście tylko w trybie współrzędnych mapowania)
grynio Napisano 23 Październik 2003 Autor Napisano 23 Październik 2003 ogolnie nie docenilem Unwrapa...opcja Flatten mapping . bomba...tylko posprztac trzeba troche ... ALE!!niestety przy mapowaniu 3 sciany zrobilo sie cos dziwnego.nie ma krawedzi,scianek..same vartexy ...szukalem opcji FLIP...moze to cos z Normalnymi???nie mam pojecia co.....
Rekomendowane odpowiedzi