cta Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 zacząłem bawić sie ustawieniami v-ray'a coby uzyskać optymalną jakość i szybkość dla testowych renderków no i co się okazało, zacząłem testować różne wartości AA i samplingu, jednak ku mojemu zdziwieniu ustawienia słabe jakościowo renderują się wolniej od przeciętnych grubo ziarnisty render o bardziej wydłuża czas, niż delikatnie ziarnisty AA fixed, czyli prkatycznie bez AA :) renderuje się dłużej niż adaptive subdivision byłem święcie przekonany, że polepszanie jakości idzie w parze z wydłużaniem czasu i na odwrót, a tu pomyłka :D zastanawiają mnie teraz tylko ustawienia dobre jakościowo, czy czasem robić finalny render nie okazuje się, że gdybyśmy zwiększyli któreś z ustawień wyrenderowało by się szybciej niż na niższych? szkoda mi tylko na to czasu by sprawdzać ustawienia w renderach kilkugodzinnych :D mały przykład: rQMC Sampler: Adaptive amount: 0,8 Noise threshold: 0,01 Render time: 25,8s ------------------------ rQMC Sampler: Adaptive amount: 1,0 Noise threshold: 0,1 Render time: 27,2s
streaker Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/render_params_imagesampler.htm i wszystko stanie się jasne
Rekomendowane odpowiedzi