Napisano 17 Styczeń 200718 l Witam! Moje pytanie bardzo jest proste. Jak z autocada wyeksportować rysunek do photoshopa żeby czytał go jako grafike wektorową? Jakiś ploter który to wydrukuje? Plugin ? Od razu mówie że ctb i post scripty nie działaja jeśli się je normalnie w fotoszkopie otwiera:mad:
Napisano 17 Styczeń 200718 l no fotoszop watpie zebi ci z racji swojej natury traktowal CADa jako wektory..ale sprobuj moze illustratora..poradzi sobie :)
Napisano 18 Styczeń 200718 l z CAD'a do photo ja zawsze przezucam post scriptem - zapisuje w eps'ie i tegoz eps'a otwieram w photo ( trzeba dac mu sporo dpi - im wiecej tym lepsza jakosc ) Generalnie photoshop nie jest do grafiki wektorowej. A wydrukujesz to na kazdym ploterze ( tylko z photo rysunki cadowskie nie sa tak ostre jak wektorowe )
Napisano 19 Styczeń 200718 l Tylko że on chce mieć wektory w PS. Przerobić DWG na bitmapę to żadna sztuka, poza tym lepiej jest wydrukować go do PDF'a niż zapisywać w EPS. EPS niestety nie jest do końca plikiem zamkniętym, przez co pojawiają sie problemy, np. z czcionkami.
Napisano 19 Styczeń 200718 l hmm a mi wlasnie pdf czasem figle plata (zwlaszcza hacze).. a epsy sa ok
Napisano 5 Luty 200718 l zdecydowanie corel i illustrator... jezeli chesz miec wektory - polecam bo rzuty wychodza ja brzytwa co do szopa to wiadomo ze mozna latwo dawac slodkie efekty i czasem szybciej sie koloruje rzuty.... ale trzeba tez pamietac ze przy 150dpi wychodza juz troche pikselowate.... a przy 300 nie zawsze da sie pracowac :/
Napisano 16 Luty 200718 l Wyeksportowac w Cadzie jako MetaFile *.WMF Mozna to potem przeczytac, ale w Corelu (Photoshop nie działa na wektorach jak to juz było wyzej)
Napisano 1 Marzec 200718 l Witam :) Polecam zainstalowanie w CAD-zie drukarki systemowej, ktora nazywa sie PostScript level1 (tools>options>plot and publish>add or configure plotters). Nastepnie gdy chcesz drukowac z CAD-a zmieniasz drukarke na PostScriptową i zaznaczasz plot to file. W Photoshopie otwierasz jak normalny plik ustalajac rozdzielczosc na 200 lub wiecej dpi. Wychodzi ladny raster, ktory mozna podkolorowac :) pamietaj ze dokument na ktory przenosisz ten raster musi miec ta sama rozdzielczosc. Jakosc żyleta :)
Napisano 2 Marzec 200718 l za oskarem - drukarka postscriptowa dziala ja stosuje drukarke docu color 2000 xeroxa , przenosi bez problemu formatki do a3 ( bo taki format tej drukarki ) ale mozna tez przeskalowac rysunek i powiekszyc go przy otworzeniu . FOrmat zapisania - PS , PLT i proponuje wczytac go jako wektor w corelu - bezporblemowy eksport a tam mozna sobie podrasowac do wymagan photoshopa ( dpi , rozdz , itp ) ...
Napisano 2 Marzec 200718 l drukarka PostScriptowa ma jednak ta zalete ze mozna drukowac w dowolnych formatach. Od formatu pocztowkowego do A0+ :)