Skocz do zawartości

laczenia kompow za pomoca bluetooth ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

mam problem chodzi o to ze chcialbym polaczyc 3 kompy w siec z netem, z tym ze nie mam jak ciagnac kabli z siecia.

Mam zatem 2 mozliwosci wlan, ale tutaj mialbym chyba duzy wydatek na ap ? nie znam sie na tym wiec moglo by byc ciezko :)

2ga mozliwosc to polaczenia kompow za pomoca bluetoothow, no i tu mam kilka pytan :)

1) czy da sie to w ogole zrobic ?

2) czy sygnal bedzie przechodzil z pokoju do pokoju ? chodzi o polaczenie 3 ch kompow ze soba

3) czy takie sa blue sa dobre ? :

http://www.allegro.pl/item156360833_port_bluetooth_100_m_with_antena_hit_.html

4) jak mialbym to wszystko skonfigurowac zebym mogl puscic net przez to ?

to narazie tyle, wielkie dzieki za pomoc z góry :)

ps. net mam przez kablowkę, czyli podlaczany do karty sieciowej ewentualnie usb jezeli by to pomoglo

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli masz komputery w różnych pokojach i są one oddzielone betonową lub inną grubą ścianą to zasięg łącza z bluetootha może się urywać bądź w ogóle nie dochodzić. Takie bluetoothy są wystarczające kiedy komputery nie dzieli duża odległość. W twoim przypadku polecam bezprzewodowego routera (w zasadzie router bezprzewodowy ma także wejścia na kable). Jeśli nie posiadasz jeszcze radiowych kart sieciowych to aby to wszystko poprawnie działało (bez kabli) musiałbyś takie karty kupić. Druga sprawa dotyczy twojego internetu - chcąc używać routera musiałbyś się dowiedzieć czy umowa na to pozwala (jeśli masz UPC bądź TPSA - z tego co pamiętam te firmy wprowadziły zezwolenie na rozgałęzianie sieci do max. 3 lub 4 stanowisk). Ja osobiście posiadam routera firmy Linksys (Wireless - G Broadband Router) i jestem z niego bardzo zadowolony (jego zaletą jest to że posiada duży zasięg, przynajmniej na wymiary mojego mieszkania).

Pozdrawiam,

charlie

Napisano

powiem tak, w zaleznosci od neta, moze byv tak, ze twoj dostawca sortuje adres karty MAC, wtedy sprawa z dzieleniem lacza jest utrudniona (czyt. mimo wszystko wykonalna) rozumiem, ze chcesz miec neta jednoczesnie na wszystkich kompach... polecam router z ap i karty sieciowe... ja osobiscie mam 3 kompy w ten sposob polaczone. Od routera mam kablami do dwoch PC i radiowo lacze sie laptopem. jak dla mnie bylo to najlepsze rozwiazanie ...

teraz troszeczke teorii o zabezpieczeniach... mozliwe (najbardziej popularne, funkcjonalne i uzyteczne) sa 2 zabezpieczenia. jak juz wspominalem adres sieciowy karty MAC i jeszcze (znacznie zadziej uzywany) test TPL...

nie bede tu pisal o sposobach omijania tego... jak cos to odezwij sie na gg :D

Pozdro