AGmakonts Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Zastanawiam się nad istnieniem substancji łatwej do zapalenia (coś jak masa na główkach zapałek) przez tarcie ale której opary będą mało szkodliwe (nie bardziej niż dym papierosowy)
DraB Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Kolega Chemik mówi, że nie ma czegoś takiego ale on to czasami głupoty plecie :)
TheRifler Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 coś takiego nie istnieje :D tak mi sie zdaje :P chociaż :P http://www.chemik.vitnet.pl
vv3k70r Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 przyjmij ze kazda niskoenergetyczna inicjacja utleniania wymaga siarki (lub jeszcze gorszego swinstwa) aby doszlo do utleniania tlenem... jesli przez tarcie i bez oparow to proponuje elektryke statyczna :) tez zaplon, tez iskra... oparow praktycznie nie ma (troche ozonu)...
CzAk1 Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 To ja z racji zaistnienia tego wątku też zadam pytanie. Czy znacie może jakieś substancje...lub coś...co wytwarza...światło. Tak jak magnez na przykład przy spalaniu emituje jasne światło. Wie ktos czy jest jeszcze coś takiego? Pozdro.
vv3k70r Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 CzAk1-praktycznie kazdy metal, sproboj z aluminium (to zart, wybucha!), tyle ze do rozpoczecia gwaltownego utleniania metalu trzeba duza temperatura...
AGmakonts Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Napisano 23 Styczeń 2007 dzięki, trudno się mówi a miałem nadzieje ze jadnak coś będzie:(
Rekomendowane odpowiedzi