Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej,

mam male pytanko

mam do wyboru dwa laptopy

to

http://www.allegro.pl/item159418538_promo_fujitsu_v3505_core_duo_1024ddr2_80gb_unikorn.html

albo to

http://www.camino.pl/opis.php3?ID=22441

są prawie takie same, roznica polega na cenie oraz na karcie grafiki

tanszy laps ma

Intel Media Accelerator GM945 - 224 MB DDR2

drozszy ma

Intel Media Accelerator GM950 - 128MB DDR2

tak wiec mam maly dylemat...

zamowilem juz tego drozszego ale nie wiem czy nie zrezygnowac z niego na kozysc tanszego...

Ew. czy jestescie mi w stanie polecic jakiegos laptopa w podobnej cenie ale z lepszymi parametrami? (asus i acer mnie nie interesuje)

pozdrawiam

EDIT:

jeszcze cos takiego mam (ale to asus)

http://www.allegro.pl/item157990812_notebook_asus_a6km_q097_thurion_64_bit_wawa_skle.html

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam, nie wiem jakim dysponujesz kapitalem na zakup laptopa... ale jedna uwaga:

Ja na Twoim miejscu szukałbym laptopa z procesorem Core 2 Duo, naprawde roznica jest znaczna w porownianiu do Core Duo jesli chodzi o predkosc.

To jesli chodzi o procka, co sie tyczy karty graficznej to taka, ktora nie ma wspoldzielonej pamieci z pamiecia komputera.

Jesli idziemy dalej to koniecznie min 1 GB RAMu

Kwestia rozdzielczosci monitora: Tu Twoj kapital bedzie decydowal. Ja bym szukal na pewno ekranu panoramicznego czyli 15'4 lub analogicznie wiekszego.

Podsumowywujac ekran 15'4 (1280x800) 1GB RAM, Core 2 Duo (1,66 lub wyzszy) powinienes sie zmiescic bez problemu w 4000 za nowego (sa nawet za 3200) lub szukaj na allegro...

To tyle udanego zakupu...

Pozdrawiam

Napisano

thorgal, to, że nie chcesz acera to zrozumiałe;) Ale Asusy są lepsze od FS. Przede wszystkim jeśli chodzi o serwis. W tym pierwszym linku masz FS ale dolicz to tego jeszcze Wina (chyba, że chcesz Lnuxa)+torba (ok 100 zł)+myszka(około 40 zł). Tak więc wychodzi Ci ok 3400 zł za wszystko. Ja raczej w podobnej cenie kupiłbym Asusa. Wiadomo, że warto inwestować w dwa rdzenie. Ale czy pchać się w 64 bity to już nie powiem bo opinie są różne na ten temat.

Ja mam akurat Asusa i jestem zadowolony. Grafika to wprawdzie Intel 950 ale lepsze to niż radeon zwłaszcza do moich zastosowań. Dwurdzeniowy procek wystarczy. Jak chcesz mieć markową "wyścigówkę" to minimum musisz mieć 4000 zł :)

Pozdrawiam

EDIT:

Swego czasu marzyłem o Toshibie. Ale to było kiedyś. W Toshibę też bym się nie pchał. Obniżyli się jeśli chodzi o jakość laptopów.

EDIT 2:

Matryca 15,4 to minimum. Miałem dla porównania matrycę 14,1" jak wybierałem laptopa. Różnica 1,3" ale to duża różnica. Problem stanowią matryce Glare (te błyszczące) ale nie wiem czy teraz się znajdzie matowe.

Kolejny EDIT:) :

Dell niczego sobie. Zwłaszcza, że ma 1 GB RAMu. Ale ten rok gwarancji:/ i system Media Center. Może napisz jeszcze do czego chcesz tego laptopa:)

Napisano

Ja miałem to samo:) Tylko, że ja nie potrzebuję jakiejś odlotowej karty grafiki. Intel w zupełności wystarcza. Jak masz możliwość kupić coś z GeForcem a jest to porządny laptop to bierz. Sprawdź w ofertach czy jest tam system czy musisz dokupić. Np. FS ma system na jakiejś ukrytej partycji i jakby co to stamtąd go przywracasz. Asusy nie mają systemów w cenie więc musisz dodać z jakieś 300 zł (wersja XP Home).

Jakbyś tylko pracował we Flashu i programował to wydaje mi się, że Intel 950 wystarczyłby. Ale jak już w grę wchodzi 3ds to jest problem bo przydałaby się karta o lepszych parametrach.

Napisano

jak chcesz bawic sie maxem na lapku... to mysle ze w 4000 sie nie zmiescisz... sa lapki z kartami quadro - ale ceny zdecydowanie wieksze jak podany przedzial.. Jezeli do samego modelowania to w 4500 juz sie zmiescisz -- bedzie np karta x1600(zalezy od modeli jakimi bedziesz sie zajmowal)... ale do renderowania jakos lapka bym nie wybieral, poniewaz mozesz miec problemy z przegrzewaniem sie l - jesli render drastycznie sie wydluzy to moze byc spore obciazenie dla komputera mobilnego. Mam podobny dylemat.. jednak raczej wybiore w tej cenie normalna, mocarna, stojaca paczke. Osiagi bede zdecydowanie wyzsze - i komfort pracy (nie liczac mobilnosci) powinien byc lepszy :) Pozdrawiam

Napisano

probuje zrozumiec, probuje zrozumiec w jakim celu kupujesz laptopa... bo sprzedaje komputery i serwis do nich uhuhu i jeszcze troche, i nei rozumiem jaka moglaby byc przyczyna polecenia do pracy zawodowej grafikowi katowania sie z maxem na laptopie... sa to dla mnie okolicznosci niewyobrazalne...

projektantowi CADowemu co czesto jest w drodze, interesuja go kreski a nie kolory czy multipoly to jeszcze, w pewnych okolicznosciach bym doradzil... ale grafikowi? za kare?

Napisano

vv3k7or:

przesadzasz... co takiego zlego w laptopie ? proc slaby? karta graficzna slaba?

moze nie da sie monitora podpiac czy tez zadna klawiatura nie pasuje... hmm

himek:

akurat mobilne procesory to sa zazwyczaj najlepsze z wafla wiec calkiem

dobrze sobie radza. ja na swoim t2400 pol roku praktycznie 24h/dobe jade

i nie mialem jeszcze zadnych problemow. co do wydajnosci to wzgledem

skrzynki z athlonem 3200 to niebo a ziemia ten nowy dwurdzeniowy procek.

a za ta sama kase teraz widze core 2 duo i geforce 7700 wiec ja nie wiem

czego sobie jeszcze zyczyc do komputerka pod max'a.

Napisano

dokturpotfur-nie czepiam sie... ja sie zastanawiam jaka to zalete ma laptop zeby go wogole rozpatrywac, ciekawi mnei zdanie Thorgala, jakaz to wazna przyczna sklonila go do mobilnosci sprzetu...

edit: o wlasnie o to co napisal Illy michodzilo, to specjalistyczne narzedzie jest jak uniwersalny mlotek z wbudowanymi kombinerkami, musisz miec bardzo wyjatkowa potrzebe (praca w podrozy, zamiast czytanie ksiazek w podrozy) zeby sobie takie ustrojstwo kupic...

Thorgal-na pewno masz taka potrzebe?

czy tylko tak dla szpanu?

Napisano

laptop nie ma zalety jest nie pracujesz w podrozy, badz czesto zmieniasz miejsce zamieszkania

ja mam laptopa (glownie do pracy ale od kiedy komp poszedl z dymem zostal jako stacja robocza) i powiem ze glupota jest kupowanie laptopa tak dla hecy

mniejsza wygoda, brak rozbudowy, problemy z niektorymi wbudowanymi rzeczami, touchpad ktoreo nienawidze, panoramiczny ekran ktoreo nie moge uruchomic do dzis na dwa ekrany w dwoch rozdzielczosciach itd

jesli nie pracujesz in-the-move to nie bierz, mowie serio

Napisano

W 5 000 zł zmieścisz się jeżeli zrobisz jak ja. Kupiłem sobie stacjonarny silny rok temu (ok 2 500) i lapka HP do akademika, który nie jest super (2 600), ale projektuję na lapku, a renderuję w domu...

Napisano

Thorgal-na pewno masz taka potrzebe?

czy tylko tak dla szpanu?

Tak, zdecydowanie mam taka potrzebe.

Czesto sie przemieszczam, a moja praca wymaga ode mnie szybkiej aktualizacji produktu, krotkiego czasu stworzenia go...

(I nie mowie tutaj o 3d)

A jezdzenie z jednostka stacjonarna bardzo mnie #@$$@

PCta mam z wystarczajacymi parametrami do grafiki 3d, tak wiec laptop nie musi miec dobrej grafy, aczkolwiek jest mile widziana, abym mogl zmajstrowac jakis element, do wiekszego projektu w 3d