Napisano 24 Styczeń 200718 l Witm, mofdeluje własnie w mayi samochód , ale po zastosowaniu na jedna z jego części subdivision proxy natknąłem się na coś dziwnego - mianowicie - po "wygładzeniu " obiektu nie dostałem obiektu który da się wyrenderowac ani nawet który ma jakeś widocze polygony tlkyo jkaby siatkę tego obiektu - czy wie ktoś może jak to naprawić?:) dziękuję i czekam na odpowiedź :) http://img294.imageshack.us/my.php?image=probl8jb.jpg
Napisano 24 Styczeń 200718 l Autor nie tak juz próbowałem :( - to jest obiekt który powstał przez wyekstrdowanie krawędzi i jak dam convert to polygon dostaję błąd "// Error: Select a subdivision surface which you want to tessellate."
Napisano 24 Styczeń 200718 l clicknij option box i tam zmien na vertex a jesli masz vertex to zmien na adaptive nie pamietam ktore ma byc
Napisano 24 Styczeń 200718 l moze juz nacisołes przedtem convert to polygon?? cału czas jest to object subd?? tez kiedys miałem z tym problem ps; masz tutka sipmlymaya?? edit: mi działa
Napisano 24 Styczeń 200718 l Autor wiesz co :P to nie jest obiekt subd :P przynajmniej tak mi sie zdaje :P modleowałem go poprzez extrudowanie polygonów tka jak i resztę obiektów- rózen operacje na nim robiłem ale tlyko ten sie tak zepsuł :P poza tym żadne konwertowanie nie pomaga :( wciąz jest ten sam bład
Napisano 24 Styczeń 200718 l Wiem, że takie coś pojawia się przy konwertowaniu jednego typu obiektu na inny i caoś takiego, ale nie pamiętam dokładnie jak to jest. Pokaż tą całą scenkę, a na pewno coś da się zrobić. Jeśli nie chcesz dzielić się sceną (wcześniej wykonaj kopię zapasową pliku), usuń historię wszystkich tam obiektów, które masz, zajrzyj do Hypergrapha i po prostu pousuwaj niektóre node'y. Zostaw sam shpeNode i transformNode ;) Sam tak nieraz robię, gdy Maya świruje :) Czasem trzeba po tym wszystkim przypisać materiał do obiektu (lambert1), bo ten oryginalny gdzies się traci, i nie widać obiektu :)
Napisano 25 Styczeń 200718 l Autor przed chwilą jak patrzyłem na ten model zrobiłem następujące operacje - zaznaczyłem jedną krawędz, wyekstrudowałem ja a następnie zrobiłem z tego polygona, który powstał, osobny obiekt.... po tych operacjach oba obiekty pojawiły sie znowu w kolorze tak jak powinny, pojęcia nie mam dlaczego :P