Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój 19" Samsung CRT już powoli zaczyna nawalać - sam się wyłącza, czasem piszczy no i kineskop siada (obraz rozmywa się na brzegach i strasznie męczy oczy). W związku z tym chciałbym kupic nowy monitor, najlepiej LCD 22".

I teraz parę pytań:

1. Lepiej kupić zwykły czy panoramiczny?

2. Czy taki monitor, jak ten z allegro http://allegro.pl/item162358448_iiyama_e2200wsv_b1_22_panorama_1000_1_5ms_fv.html wystarczy do grafiki (nie potrzebuję superodwzorowania kolorów do DTP itd.), czy kupić droższy model?

3. Może ktoś ma taki monitor, albo podobny, pracuje w 3d MAXie na monitorze panoramicznym i chciałby się podzielić wrażeniami ?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

monitor nie prezentuje się źle. ale mimo wszystko szukałbym czegoś z kontrastem 1500:1. czerń wtedy zupełne inaczej wygląda, tak samo jak czyste kolory (red, green, blue).

imo zastanów się bo mógłbyś dorzucić drugie tyle i zakupić dwa zwykłe lcd 19" i postawić je obok siebie. komfort pracy na dwóch monitorach jest niesamowity :)

Pozdrawiam

Napisano

dwa monitory, nawet gdy jeden troche skwierczy jest wieksza komforta niz jeden... zawsze na ten gorszy mozna rzucic narzedzia i inne "zaslaniaczo-przeszkadzacze"...

Napisano
  • Autor

Na dwa mnie niestety nie stać, a ten co mam nie jest tak całkiem na śmietnik. Można go podpiąć jako drugi do "zaslaniaczo-przeszkadzaczy"... ciekawi mnie tylko czy mozna ustawic różną rozdzielczość dla tych monitorów, bo jeśli bym kupował panoramę to miałaby zupełnie inny aspekt. I ciekawi mnie czy na panoramicznym wygodniej się pracuje niż na zwyklym, czy to ze viewporty są szersze nie wpływa negatywnie na komfort... w sumie ilosc pixli w pionie jest podobna do standardowej 1280x1024, ale za to w poziomie jest dodatkowo 400 pix, zawsze mozna tam upakować jakies dodatkowe toolbary.

Napisano

TuF-zasadniczo mozna, ale musisz miec karte ktora na takie cuda pozwala (pozwala wiekszosc ale przy tym glupieje), polecam jakies tanie quadro... natomaist co do komfortu :) max potrfi sie rozszerzyc na dwa monitory ale jest to malo wygodne, lepiej po jednej trzymac narzedzia, a po drugiej jeden duzy viewport (wzglednie kombinacje kilku)... photoshop juz na dwa monitory moze rzucic tlyko narzedzia bo czesto robi sie kiszka :)

rozszerzone viewporty to mozesz juz sobie poogladac w maxie przesuwajac ich rozdzielacze...

Napisano
Witam

Mój 19" Samsung CRT już powoli zaczyna nawalać - sam się wyłącza, czasem piszczy no i kineskop siada (obraz rozmywa się na brzegach i strasznie męczy oczy). W związku z tym chciałbym kupic nowy monitor, najlepiej LCD 22".

I teraz parę pytań:

1. Lepiej kupić zwykły czy panoramiczny?

2. Czy taki monitor, jak ten z allegro http://allegro.pl/item162358448_iiyama_e2200wsv_b1_22_panorama_1000_1_5ms_fv.html wystarczy do grafiki (nie potrzebuję superodwzorowania kolorów do DTP itd.), czy kupić droższy model?

3. Może ktoś ma taki monitor, albo podobny, pracuje w 3d MAXie na monitorze panoramicznym i chciałby się podzielić wrażeniami ?

Pozdrawiam.

Sam napisales ze niepotrzebujesz superodwzorowania kolorów.... wiec po co pytasz o wrazenia w maxie :)... Mialem LCD Dell'a 24" przyzwoicie sie na nim pracowalo, teraz mam CRT Eizo FlexScan T966 i tez siee pracuje przyzwoicie :). Iiyama napewno bedzie dobrym wyborem, jesli niezalezy ci na parametrach to choc popatrz jakie producent oferuje warunki gwarancji.