Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam , postanowiłem spróbowac dać takiem pajaczkowi troche kości , nie znam sie totalnie na rigowaniu wiec zrobilem to tak właściwie nie wiadomo jak :) wiec chciałbym abyście mnie zkontrolowali czy to wogóle ma sens taka robota. Pajaczek ponizej na fotce, kazdy element nogi zapiołem pod osobna kosteczke , i pomiedzy kosteczkami jest IK handle, kazda noge zapiołem pod ciałko no i wsumie tyle , chciałem jakos stopy przykleic do podłogi i przypadkiem dałem takie cos jak Set IK/FG key i niby działa :D Pytanie czy to wszystko jest poprawnie zrobione i czy mozna to inaczej zrobić :) Czy jezeli będe mial zamiast tych nóg jakies ramie robota to czy zasada robienia tego będzie taka sam ? pozdrawiam

pic.

1.gif

mov ( widać ze działa chyba )

http://www.mistrz.jawnet.pl/1.mov

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 755
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rig sobie przygotowujesz pod konkretne zadanie.

Jeśli będziesz chciał zrobić animację ramienia robota animowane w taki sposób, że wystarczy IK, będzie dobrze. Jeśli okaże się, że to nie wystarcza trzeba będzie coś innego wykoncypować.

Napisano
  • Autor

za wiele nie wyjaśniłeś :) czy to zapinanie nóg do podłogi wogóle ma sens ?:) a jesli ma to czym to zapiac bo tak ja mówie ja to chyba wlonczyłem przypadkowo nawet nie wiem co to jest dokładnie :D