wizz Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Witam , postanowiłem spróbowac dać takiem pajaczkowi troche kości , nie znam sie totalnie na rigowaniu wiec zrobilem to tak właściwie nie wiadomo jak :) wiec chciałbym abyście mnie zkontrolowali czy to wogóle ma sens taka robota. Pajaczek ponizej na fotce, kazdy element nogi zapiołem pod osobna kosteczke , i pomiedzy kosteczkami jest IK handle, kazda noge zapiołem pod ciałko no i wsumie tyle , chciałem jakos stopy przykleic do podłogi i przypadkiem dałem takie cos jak Set IK/FG key i niby działa :D Pytanie czy to wszystko jest poprawnie zrobione i czy mozna to inaczej zrobić :) Czy jezeli będe mial zamiast tych nóg jakies ramie robota to czy zasada robienia tego będzie taka sam ? pozdrawiam pic. mov ( widać ze działa chyba ) http://www.mistrz.jawnet.pl/1.mov
piotrek Napisano 15 Luty 2007 Napisano 15 Luty 2007 Rig sobie przygotowujesz pod konkretne zadanie. Jeśli będziesz chciał zrobić animację ramienia robota animowane w taki sposób, że wystarczy IK, będzie dobrze. Jeśli okaże się, że to nie wystarcza trzeba będzie coś innego wykoncypować.
wizz Napisano 15 Luty 2007 Autor Napisano 15 Luty 2007 za wiele nie wyjaśniłeś :) czy to zapinanie nóg do podłogi wogóle ma sens ?:) a jesli ma to czym to zapiac bo tak ja mówie ja to chyba wlonczyłem przypadkowo nawet nie wiem co to jest dokładnie :D
Rekomendowane odpowiedzi