Napisano 23 Luty 200718 l czolem zdaje sie ze ozywiam ten dzial :P hehe ale przez moje problemy nastepni beda miec latwiej ;) aa zatem - obczajam rigowanie - a konkretnie jestem przy constrainach i jak zwykle mam problem chce zrobic tak zeby biodra ruszaly sie niezaleznie od stopy no to zaznaczylem zolty effector / constrain/ pose i klik na zielony root hm - no i bioderka chodza fajnie tylko ze znowu kolanem nie moge ruszyc- zrobil mi sie z tego lancuch IK :/ jest jakis sposob zebym mogl w razie czego przejsc na FK? moze moglby ktos zyczliwy napisac w paru krokach jak to dobrze robic? nie mowie o zaawansowanym rigu, tylko o sama "baze" stopy i bioder zalaczam obrazek a moze jakis tutorial ktory przeoczylem w czeluściach neta?
Napisano 24 Luty 200718 l srednio sie znam na rigowaniu ale sprobuj zrobic contraina na odwrot, czyli roota foota;) do effectora nogi , wtedy powinienes miec fk jesli zlapiesz za kosc i bedziesz ja chcial obrocic albo ik jesli zlapiesz eff nogi i bedziesz chcial go przesunac, albo tak jak u ciebie masz to zaznacz jakas kosc u nogi i ctrl+r(albo lewy panel create>skeleton>inspect chaine properties) i tam masz ik/fk blending, zmniejsz do zera i bedziesz mial fk ale wtedy bedziesz mogl obrocic tylko kosc nogi bez stopy bo nie zrobiles constraina stopy do nogi tylko na odwrot, chyba troche zamieszalem;)
Napisano 25 Luty 200718 l Osobiście polecam ci ściągnięcie oficjalnych tutoriali z softimage.com http://softimage.com/downloads/default.aspx na samym dole : SOFTIMAGE|XSI v.5.x Tutorial Guides & Media content Są tak 2 pliki pdf pełne świetnych przykładów.
Napisano 27 Luty 200718 l Autor hm no juz sciagam - dzieki potem zobacze co to za dziwny plik "tar.gz" hehe obczaje Czarodzieju :)
Napisano 28 Luty 200718 l heheh spoko na pewno znajdzie się tam pliki pdf. :) Miłej nauki :) Ja też zaczynam po trochu uczyć się animacji ale to wyłącznie dla siebie.
Napisano 1 Marzec 200718 l Autor no ja wlasnie z mysla o animacji zrobilem sobie przesiadke :) i sofcik bardzo mi sie podoba poki co ...XSI PAŁA ! ;)