Napisano 18 Październik 200222 l Jak zrobić efekt podnoszenia jakiegoś materiału z ziemi ? Czym złapać ( na przykładn po środku ) obiekt z nadanym modyfikatorem CLOTH, żeby uległ grawitacji i zawisł w dół ? Bo wszystkie tutki to opis CLOTHa i DEFLECTORA :( A i jeszcze jedno do czego służy opcja RIGID BODY ?
Napisano 18 Październik 200222 l Autor A tak pozatym to miało iść do działu POMOC... przepraszam za pomyłke!
Napisano 19 Październik 200222 l umieśc pom szmatka bardzo mały objekt i podnos go - powinno zadziałać.
Napisano 19 Październik 200222 l Autor No właśnie to jest moja alternatywa :) Myślałem, że da rade to zrobić inaczej...
Napisano 19 Październik 200222 l rczej nie da sie tego inacvzej w maxe zrobic, a nawet to zaje│oby si to bardzo du┐o czasu
Napisano 21 Październik 200222 l A jakim plugiem robi│e ubranko. U mnie w stitchu przez przypadek okaza│o siŕ ┐e rŕka przechodzi│a za blisko majtek i przy 140 klatce stitch siŕ zatrzyma│ poniewa┐ majtki siŕ \"rozdar│y\". Obiekt na ktˇym mia│y siŕ majtki zatrzymaŠ powinien te┐ pomˇc w jego podniesieniu. Bacry
Napisano 21 Październik 200222 l Autor To nie było ubranko tylko taka płachta która leżąc na przedmiocie zasłaniała go i musiałem ja podnieść takim czymś na wzór ręki, żeby stopniowo odsłoniła to co się pod nią znajdowało... a robiłem to w SimCloth\'cie i bardzo przyzwicie wyszło z tym podnoszeniem od dołu :)
Napisano 25 Maj 200717 l Mozna zrobić inaczej... zanim sie da modyfikator simcloth zaanimować przemieszczanie sie jednego/kilku polygonow/krawedzi/punktow(vertexow), nastepnie simcloth bez deflektora (chyba, ze o inne przedmioty). w ten sposob nie "spadnie" nam to z zadnego podnoszonego przedmiotu :)
Napisano 26 Maj 200717 l Jest wiele sposobow na to aby "szmatka" zwisala. Mozna zrobic to np. tak: sworz jakikolwiek objekt (najlepiej linie, bo bedzie nierenderowalna odrazu), wybierz "szmatke" i wejdz w grupy rozwijajac modyfikator cloth potem kliknij przycisk "Make Group" (nazwij jak chcesz) i zaznacz srodkowy wierzcholek (vertex). Nastepnie nacisnij przycisk "Node" i wskaz stworzona na poczatku linie. Tym sposobem unieruchomisz srodkowy vertex.
Napisano 26 Maj 200717 l michaelmo, idrilelril: fajnie, że pomagacie ale ten wątek ma 5 lat! :D :D omg, zostaliście największymi górnikami wszechczasów :D gratulacje :)