therealremi Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Dokładniej chodzi mi o sprzedawany teraz XP Home SP2 OEM. Do samej płyty głównej? Czy też może do większej liczby podzespołów:mad:? Słyszałem, że komuś bez problemu udało się wymienić płytę główną, ale może to tylko plotki?
voyager Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Zależy z czym kupisz Licencje. W zestawach jest to najczęściej płyta główna. Jeżeli chcesz kupić samego windowsa, to możesz kupić nawet sieciówkę za 15 zł i do niej oem'ową licencje na Winde. Póki masz w komputerze zainstalowaną tą sieciówkę, to nikt nie może sie czepić.
KLICEK Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 nie działa to do konca tak slyszalem ze licencja działa w taki sposob, ze jak zainstalujesz tego oma na jednej konfiguracji sprzetowej (nie wazne z czym dostales windowsa) to po wymianie np. ramu musisz kupic windowsa ;)
therealremi Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 W sklepie internetowym dostałem taką oto odpowiedź: "Oprogramowanie OEM przywiązuje się raczej tylko do płyty głównej. Co do ograniczeń - funkcjonalnośc oprogramowania jest taka sama jak BOXa, różnica polega tylko na tym, ze BOX przypisuje się do właściciela (osoba fizyczna lub firma), a OEM do sprzętu." ale "raczej" to dla mnie za mało:D a w dokumencie licencji Microsoftu tylko jakieś ogólniki. Czyli rozumiem że wszyscy na tym forum mają wersję Box za ok 900 zł?:D
aspenboy Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Możesz kupić obecnie wersję OEM bez żadnego sprzętu - dostajesz w zestawie taką fikuśną naklejkę, którą teoretycznie powinno się nakleić na kompa, na którym windows będzie zainstalowany. Są chyba możliwe 3 aktywacje via net, a później tylko telefonicznie przez centrum obsługi (ale to nie jest potwierdzone info).
KLICEK Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 temat był juz kilka razy poruszany wiec nikt Ci raczej nie odpowie ;)
Rekomendowane odpowiedzi