Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam nadzieję, że będzie ktoś tak miły i mi pomoże :). Mam problem związany z wybieraniem jednego vertexa na symmetry line. Problem tkwi w tym, że nie mogę zaznaczyć bezpośrednio tego jednego, tylko trzy naraz, klikając na vertex obok tego głównego. Bardzo proszę o pomoc ! :)

joanproblemui8.jpg

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytanie ale... Moze masz wlaczona opcje /soft selection/ ???

Napisano

Skoro masz symetry, to może być właśnie problem z zaznaczeniem tego środkowego vertex'a, tak mi się wydaje. Chyba, że to, jak kolega wyżej mówi, wina soft selection, ale widzę, że tą sekcję masz zamkniętą. I pytanie, czy tak się dzieje z każdym vertex'em na linii przez środek modelu, czy tylko z tym jednym?

Napisano

Nie wiem, ale ja zawsze takie coś mam jak edytuje model w taki sposób (edit poly, symetry) zaznaczają mi sie trzy wertexy, tylko ten na środku się nie rusza.

Czy twój to robi?

Tutaj problem chyba tkwi w tym, że w samym edit poly te wertexy są w innych miejscach niż jak w symmetry, bo pewnie ruszałeś mirrorem. Postaraj się troche oddalić te dwie połówki modelu.

Napisano
  • Autor
Napisał [MB]

Nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytanie ale... Moze masz wlaczona opcje /soft selection/ ???

Opcję Soft Selection mam wyłączoną :/.

Napisał Touch

Skoro masz symetry, to może być właśnie problem z zaznaczeniem tego środkowego vertex'a, tak mi się wydaje. Chyba, że to, jak kolega wyżej mówi, wina soft selection, ale widzę, że tą sekcję masz zamkniętą. I pytanie, czy tak się dzieje z każdym vertex'em na linii przez środek modelu, czy tylko z tym jednym?

Problem nie występuje co najwyżej w 2 vertexach na tej linii :/

Napisał michlord

Nie wiem, ale ja zawsze takie coś mam jak edytuje model w taki sposób (edit poly, symetry) zaznaczają mi sie trzy wertexy, tylko ten na środku się nie rusza.

Czy twój to robi?

Tutaj problem chyba tkwi w tym, że w samym edit poly te wertexy są w innych miejscach niż jak w symmetry, bo pewnie ruszałeś mirrorem. Postaraj się troche oddalić te dwie połówki modelu.

U mnie jest tak samo, co prawda tym środkowym vertexem też mogę ruszać, ale on się podnosi jak by wolniej w stosunku do tych dwóch pozostałych.

Co do tego symmetry to chyba masz rację, bo jak wyłączam opcję symmetry to te środkowe vertexy wystrzeliwują nie wiadomo jak daleko w bok co jest bardzo dziwne.

Napisał qba

pewnie nie zaznaczyles weldowania polowek w symmetry

Zaznaczyłem, próbowałem też odznaczyć bo myślałem, że to coś pomoże, jednak bez skutku i bez zmian.

Aha i jeszcze jedna rzecz, bo może jest ona ważna - vertexy na symmetry line, te które mogę ruszać są to tak naprawdę dwa w jednym miejscu a kiedy chce je zeskalować w celu przyciągnięcia do siebie to występuję efekt jak w zapinaniu kurtki (zip), po czym dwa vertexy łączą się w jeden i potem można już ruszać tylko trzema naraz :|.

Ps. Dzięki za odpowiedzi !

Pozdrawiam

Napisano
Napisał roadrunnerCo do tego symmetry to chyba masz rację, bo jak wyłączam opcję symmetry to te środkowe vertexy wystrzeliwują nie wiadomo jak daleko w bok co jest bardzo dziwne.

Mam dobry pomysł, żeby to zlikwidować:

z całego obiektu zrób sobie editable poly (oczywiście z włączonym symetry i bez MS), żeby te wszystkie inne modyfikatory znikły. Zaznacz połowę obiektu i wciśnij delete, a potem dodaj symetry.

Napisano
  • Autor

To nie jest dobry pomysł, to jest bardzo dobry pomysł :D !

Pomogło, dzięki ! Plusik dla ciebie !

Pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.