Napisano 22 Kwiecień 200717 l Witam, Mam nadzieję, że będzie ktoś tak miły i mi pomoże :). Mam problem związany z wybieraniem jednego vertexa na symmetry line. Problem tkwi w tym, że nie mogę zaznaczyć bezpośrednio tego jednego, tylko trzy naraz, klikając na vertex obok tego głównego. Bardzo proszę o pomoc ! :)
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytanie ale... Moze masz wlaczona opcje /soft selection/ ???
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Skoro masz symetry, to może być właśnie problem z zaznaczeniem tego środkowego vertex'a, tak mi się wydaje. Chyba, że to, jak kolega wyżej mówi, wina soft selection, ale widzę, że tą sekcję masz zamkniętą. I pytanie, czy tak się dzieje z każdym vertex'em na linii przez środek modelu, czy tylko z tym jednym?
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Nie wiem, ale ja zawsze takie coś mam jak edytuje model w taki sposób (edit poly, symetry) zaznaczają mi sie trzy wertexy, tylko ten na środku się nie rusza. Czy twój to robi? Tutaj problem chyba tkwi w tym, że w samym edit poly te wertexy są w innych miejscach niż jak w symmetry, bo pewnie ruszałeś mirrorem. Postaraj się troche oddalić te dwie połówki modelu.
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Autor Cytat Napisał [MB] Nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytanie ale... Moze masz wlaczona opcje /soft selection/ ??? Opcję Soft Selection mam wyłączoną :/. Cytat Napisał Touch Skoro masz symetry, to może być właśnie problem z zaznaczeniem tego środkowego vertex'a, tak mi się wydaje. Chyba, że to, jak kolega wyżej mówi, wina soft selection, ale widzę, że tą sekcję masz zamkniętą. I pytanie, czy tak się dzieje z każdym vertex'em na linii przez środek modelu, czy tylko z tym jednym? Problem nie występuje co najwyżej w 2 vertexach na tej linii :/ Cytat Napisał michlord Nie wiem, ale ja zawsze takie coś mam jak edytuje model w taki sposób (edit poly, symetry) zaznaczają mi sie trzy wertexy, tylko ten na środku się nie rusza. Czy twój to robi? Tutaj problem chyba tkwi w tym, że w samym edit poly te wertexy są w innych miejscach niż jak w symmetry, bo pewnie ruszałeś mirrorem. Postaraj się troche oddalić te dwie połówki modelu. U mnie jest tak samo, co prawda tym środkowym vertexem też mogę ruszać, ale on się podnosi jak by wolniej w stosunku do tych dwóch pozostałych. Co do tego symmetry to chyba masz rację, bo jak wyłączam opcję symmetry to te środkowe vertexy wystrzeliwują nie wiadomo jak daleko w bok co jest bardzo dziwne. Cytat Napisał qba pewnie nie zaznaczyles weldowania polowek w symmetry Zaznaczyłem, próbowałem też odznaczyć bo myślałem, że to coś pomoże, jednak bez skutku i bez zmian. Aha i jeszcze jedna rzecz, bo może jest ona ważna - vertexy na symmetry line, te które mogę ruszać są to tak naprawdę dwa w jednym miejscu a kiedy chce je zeskalować w celu przyciągnięcia do siebie to występuję efekt jak w zapinaniu kurtki (zip), po czym dwa vertexy łączą się w jeden i potem można już ruszać tylko trzema naraz :|. Ps. Dzięki za odpowiedzi ! Pozdrawiam
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Cytat Napisał roadrunnerCo do tego symmetry to chyba masz rację, bo jak wyłączam opcję symmetry to te środkowe vertexy wystrzeliwują nie wiadomo jak daleko w bok co jest bardzo dziwne. Mam dobry pomysł, żeby to zlikwidować: z całego obiektu zrób sobie editable poly (oczywiście z włączonym symetry i bez MS), żeby te wszystkie inne modyfikatory znikły. Zaznacz połowę obiektu i wciśnij delete, a potem dodaj symetry.
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Autor To nie jest dobry pomysł, to jest bardzo dobry pomysł :D ! Pomogło, dzięki ! Plusik dla ciebie ! Pozdrawiam