Sheaker Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 Witam po raz 2 was, drodzy użytkownicy programu 3ds max. Moje pytanie brzmi. Jak uzyskać efekt taki jak w linku poniżej? http://www.speedyshare.com/522598404.html Potrzebuje go do mniej skomplikowanej sceny, mianowicie do napisu. Chciałbym żeby napisy były tak rozwiewane przez wiatr. Da rade taki efekt uzyskać? PS. Szkoda że na usunięcie tematu wystarczą 2 minuty a na odpowiedz dlaczego usunięty trzeba czekać parę dni.
AGmakonts Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 napis zrób z czasteczek i dodaj pare windów pflow sobie chyba z tym poradzi, poczytaj o tych partiklach w helpie sobie
Sheaker Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Napisano 28 Kwiecień 2007 nic nie rozumiem... :) Jeżeli mówisz że da rade zrobić to ja dopiero teraz będę ściągał i instalował 3dsmax więc nie można ode mnie oczekiwać wiedzy jak sie robi napisy z cząsteczek i co to jest pflow...
BLADE Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 jeśli nigdy nie używałeś 3ds max to sobie nie poradzisz, więc ja bym go sobie na Twoim miejscu darował
Marcin Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 PS. Szkoda że na usunięcie tematu wystarczą 2 minuty a na odpowiedz dlaczego usunięty trzeba czekać parę dni. Szkoda że zamiast poświęcić kilka chwil na zapoznanie się z forum tworzysz temat gdzie popadnie nawet nie czytając prostych opisów podforum. Ale jak widze poskutkowało. eot.
Sheaker Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Napisano 28 Kwiecień 2007 jeśli nigdy nie używałeś 3ds max to sobie nie poradzisz, więc ja bym go sobie na Twoim miejscu darował Nie mam wyjścia... muszę zrobić ten efekt... nikt tego za mnie nie zrobi...
mathix Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 Tu raczej nie 3ds max, a przynajmniej nie sam 3ds max. Mógłbyś nagrać scenę, wytrackować, zimportować kamerę do maxa, odtworzyć geometrię i ustawić emitery na powierzchniach. Wyrenderować cząsteczki i na ich podstawie rozmyć obraz w sofcie do compositingu. (Chociaż mi to wygląda na jakąś sztuczkę z Houdiniego, których w Lotrze sporo stosowali.) Albo opcja druga. Jakiś soft do malowania po filmie np. Cinepaint, albo narzędzia do malowania z Fusion czy AFX. Smudge brush i ręczna jazda. Kilkadziesiąt godzin roboty, ale efekt murowany. Nim się nauczysz obsługi softu 3d i matchmovingu, minie dobre pół roku (jeśliś zdolny), więc jak dla Ciebie to widzę jedynie to drugie rozwiązanie. Straszna męka, ale cóż.
Master Kiełbaster Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 Nim się nauczysz obsługi softu 3d i matchmovingu, minie dobre pół roku (jeśliś zdolny) 2 tygodie stykną :P nie musi się przecierz uczyć modelować etc...
Sheaker Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Napisano 28 Kwiecień 2007 2 tygodie stykną :P nie musi się przecierz uczyć modelować etc... Też mi się tak wydaje... Napisy zrobię sobie w innym programie i będą szare napisy na czarnym tle. I w 3d potrzebuje tylko i wyłącznie efekt takiego rozwiania zrobić... Ostatecznie... mam 30dni... tyle ma wersja trial:) Jeżeli ktoś byłby tak miły i odezwał się do mnie na gg w sprawie pomocy to byłbym bardzo wdzięczny... choć nie robie sobie nadziei... tak czy inaczej... Dziękuję wszystkim za pomoc:)
mathix Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 Dopiero teraz sie skumałem, że to ma być napis :P. Sory. W takim razie całkowicie daruj sobie maxa i bierz sie za After Effects albo Fusion. Max to nie zabawka do takich rzeczy.
Sheaker Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Napisano 29 Kwiecień 2007 w AE nie wygląda to tak jak bym chciał żeby wyglądało... już próbowałem zrobić...
BLADE Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 z AE nie kożystałem więc nie wiem, ale za pomocą cząsteczek daloby sie to zrobić np w blenderze.
Sheaker Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Napisano 29 Kwiecień 2007 Ale czy dałoby rade to zrobić oznacza że ściągam sobie blendera i po 2 latach siedzenia w programie robie taki efekt czy jest to nieco łatwiejsze?
BLADE Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 nie jest tak źle. tworzysz w blenderze tekst który Cie interesuje, duplicujesz go i na jednym z nich ustawiasz czasteczki bo domyslnie o ile dobrze pamietam emiter znika. co do samych czasteczek w blenderzre to trzeba sie pobawić opcjami np ilosc, poczatkowa predkośc, dlugość życia itp. tutki odnośnie cżasteczek w blederze znajdziesz np: http://www.blender3d.pl http://www.blender.org http://wiki.blender.org oczywiscie wiele będziesz musiał pobawić sie sam jak np ustawienie kierunków przemieszczania itp.
Sheaker Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Napisano 29 Kwiecień 2007 okok... mniej więcej czaje ocb... Dzięki bardzo..
Rekomendowane odpowiedzi