Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czolem

zrobilem sobie rozne asymetryczne morfy twarzy do postaci

myslalem naiwnie ze jak zduplikuje z wartoscia -1 w transformations to w mixerze tez tak bedzie ;)

pytanie brzmi w jaki sposob moge "obrocic" obiekt tak zeby animation mixer to "zauwazyl"

nie chce mi sie robic jednego obiektu z krzywym usmiechem w prawo, a potem tracic czas na ten sam tylko ze z usmiechem w lewo

ale namieszalem - mysle ze wiecie o co biega...

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak z ciekawości przejrzałem te tuty - tam masz prawie wszystko napisane :)

Po co obrazek jak weightmape można namalować samemu ('w') ?

A później zaznacz shapekey'a i z menu deform -> shape wybierz Modulate Shape Key with WeightMap (XSI 6.01 fnd)

shapekeyft6.th.jpg

Edit: tylko do tego sposobu byś musiał odpić symetrycznie mesh’a z key’ami (usunąć połowę i Symmetrize) i wszystko robić na weightmap’ach. Dlaczego nie da się inaczej? Bo przy odbiciu symetrycznym ( -1 ) numery wierzchołków pozostają takie same (zmienia się tylko położenia a nie kolejność).

Napisano
  • Autor

jo andy

juz sobie poradzilem...zrobilem jeszcze raz na clusterach i zapisywalem od razu na modelu

a jak robilem z -1 to w mixerze niby bylo okej, ale jak zaczalem animowac to obiekt przewracał sie na "lewą strone"

poki co nie jestem specem, a dodatkowo obecnie nie mam czasu siedziec tydzien nad manualem wiec szukam szybkiej pomocy na forum... :)

dzieki za zainteresowanie

pozdr