flesz_gordon Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 czolem zrobilem sobie rozne asymetryczne morfy twarzy do postaci myslalem naiwnie ze jak zduplikuje z wartoscia -1 w transformations to w mixerze tez tak bedzie ;) pytanie brzmi w jaki sposob moge "obrocic" obiekt tak zeby animation mixer to "zauwazyl" nie chce mi sie robic jednego obiektu z krzywym usmiechem w prawo, a potem tracic czas na ten sam tylko ze z usmiechem w lewo ale namieszalem - mysle ze wiecie o co biega...
flesz_gordon Napisano 30 Kwiecień 2007 Autor Napisano 30 Kwiecień 2007 kaman fołks...musi byc jakis sposob znalazlem http://www.mattmos.com/tutorials/shape_tut.html ale link do skryptu nie dziala http://www.highend3d.com/xsi/downloads/scripts/animation/3139.html to tez w wersji XSI 6 cos nie chce zahulać
andy_a Napisano 30 Kwiecień 2007 Napisano 30 Kwiecień 2007 Tak z ciekawości przejrzałem te tuty - tam masz prawie wszystko napisane :) Po co obrazek jak weightmape można namalować samemu ('w') ? A później zaznacz shapekey'a i z menu deform -> shape wybierz Modulate Shape Key with WeightMap (XSI 6.01 fnd) Edit: tylko do tego sposobu byś musiał odpić symetrycznie mesh’a z key’ami (usunąć połowę i Symmetrize) i wszystko robić na weightmap’ach. Dlaczego nie da się inaczej? Bo przy odbiciu symetrycznym ( -1 ) numery wierzchołków pozostają takie same (zmienia się tylko położenia a nie kolejność).
flesz_gordon Napisano 30 Kwiecień 2007 Autor Napisano 30 Kwiecień 2007 jo andy juz sobie poradzilem...zrobilem jeszcze raz na clusterach i zapisywalem od razu na modelu a jak robilem z -1 to w mixerze niby bylo okej, ale jak zaczalem animowac to obiekt przewracał sie na "lewą strone" poki co nie jestem specem, a dodatkowo obecnie nie mam czasu siedziec tydzien nad manualem wiec szukam szybkiej pomocy na forum... :) dzieki za zainteresowanie pozdr
Rekomendowane odpowiedzi