bartiano Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Zamierzenie jest takie aby wyglądało jak zrobione w dzień. Pytanie brzmi: jak najlepiej ustawić światła aby efekt byl realistyczny? Tutaj jest kwestia tego czy material VRay z przezroczystością Refraction przepuszcza światło VRay Light (tzn światło z zewnątrz wpadające przez szyby)... tego nie wiem... Wpadłem na pomysł aby w każdym oknie umieścić słabe światło (tak aby zasymulować wpadanie światła przez okno) oczywiście z tej strony z której padałoby główne światło na samochód, byłoby ono mocniejsze... co Wy na ten pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 To zbytek. Światło przez materiał szkła, siłą rzeczy, przejść musi, a jeśli chodzi Ci o uzyskanie w miarę realistycznego efektu, to światło padające z zewnątrz pojazdu będzie jak najbardziej na miejscu, ewentualnie możesz wrzucić do środka mały sferyczny VRay Light o małym natężeniu. Taka moja opinia na ten temat;) Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Na vrayu się nie znam, ale... najlepiej zrób jakieś physical sun i sky, włącz kaustykę i GI. Nie może wyjść źle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartiano Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2007 o bożesz ty mój po co kaustyka dla szyb samochodowych :) GI nie jest głupim pomysłem ... ale do tego potrzebuje pomocy wiec bede jeszcze u was pisać :) czekam na dalsze sugestie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Nie chodzi mi o kaustykę dla szyb samochodowch :) Ale na 100% auto ma lusterka i jeśli chcesz, żeby wszystko realistycznie wyszło musisz włączyć kaustykę (nie wiem jak to w vray'u, ale w mentalu kaustyka jest potrzebna, żeby lustro odbijało wszystkie fotony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartiano Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 lusterka są nieistotne bo na dobrą sprawę ich nie widać. Czekam na dalsze rady w końcu specjalistów tu nie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi