Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, czy moze ktos mialby pomysl jak najprosciej (najszybciej) zrobic siatke? w sensie siatke stalowa, o okreslonej grubosci drutu i gestosc. potrzebuje jej wiele, wiele metrow kw, mam wiec nadzieje, ze reczne modelowanie linek to nie jedyne wyjscie :) a moze mozna gdzies w sieci kupic takie gotowe modele? pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmmmm... Możesz przygotować sobie wcześniej określony segment takiej siatki, po prostu ze spline'ów z zaznaczoną opcją renderable, a później ten segment dowolnie powielać, lub mozesz na przykład przygotować odpowiednią mapę dla kanału alfa i tą samą mapę zastosować dla masku w materiale blend. Białe to widoczne, czarne niewidoczne, czarne to jedne materiał, białe to drugi;)

Pozdr!

Napisano

jesli faktycznie ma byc to duzo siatki to nie bawilbym sie w modelowanie tylko po prostu plane na to material z mapa tiles w opacjity w opcjach mapy zmien rodzaj tilingu na custom i przekrec o 45 stopni bedziesz mial sliczna kratke i zmien na czrno biala powinno dzialac

pozdrawiam

Napisano

ja robie siatki tak (w moim galeonie tak zrobilem) ze biore sobie plane'a, nadaje mu taka liczbe segmentow jaka chce miec w siatce, konweruje do edit masha, zaznaczam edgesy i create shape from edges. Masz wtedy siatke ze splajnow, dobrze polaczone splajne i latwe do edycji (edit spline gdzie mozesz nadawac odpowiednia grubosc "lin" itp). A pozniej mozesz ja sobie edytowac jak juz Ci pasuje i wedle potrzeb ( by dopasowac do innego obiektu np bendem, 2x2/3x3 mod czy innymi).

Sprawdza sie takie cos;)

pozdrawiam serdecznie;)

edit; pozdrawiam Londyn;)

Napisano
  • Autor

wobec problemow z kontem na turbosquid jednak musze sie pomeczyc ;) wielkie dzieki za cenne hinty, londyn pozdrawia rowniez :)