Napisano 30 Kwiecień 200717 l Witam! Robilem sobie cos w maxie, w miedzyczasie szukalem czegos w necie. Kiedy znalazlem juz to czego szukalem wroclem na strone domowa (u mnie wp.pl) i kontynuowalem prace w maxie. Nagle spostrzeglem, ze obraz we viewporcie zaczyna mi skakac i co gorsze sam kursor od myszk zaczyna przycinac! Pomyslalem sobie "kurde max sie sypie" z ciekawosci otworzylem Menedzer zadan. Przerazajaca prawda wyszla na jaw! Przegladarka na ktorej byla otwarta strona z wp zjadala pracek w 100 procentach!!! Sprawdzalem na IE i Firefoxie, efekt byl ten sam. Po kilku takich przypadkach w ciagu pewnego czasu doszedlem do wniosku ze to wszystko jest spowodowane przez te glupie reklamy, popupy flashowe. Mieliscie tez takie przypadki? Uwazam ze to lekka przesada, zeby jakas glupia reklama w przegladarce "testowala" moj procek niczym Prime95. Pozdrawiam Polik!
Napisano 30 Kwiecień 200717 l Firefox + Adblock i zycie staje sie prostsze i o wiele mniej obreklamowane :)
Napisano 30 Kwiecień 200717 l Portale na ogol przestrzegaja pewnych ograniczen dot. obciazenia procesora przez bannery flashowe. Z mojego doswiadczenia wynika, ze faktycznie ktos tam weryfikuje to obciazenie. Tu na przyklad wyciag z regulaminu onetu: Cytat Reklama tego typu może obciążać procesor standardowego komputera najwyżej w 30%. Za standardowy przyjmuje się komputer z procesorem Intel Celeron 1,7 GHz lub AMD Duron 1,7 GHz z zainstalowanym Flash Player v. 7. Pod adresem http://reklama.onet.pl/testowanie/test.html znajduje się przykładowa/wzorcowa reklama, która na w/w komputerze obciąża procesor w 30%. Ale biorac pod uwage, ze czasem na stronie oprocz gornego bannera wyskoczy toplayer i pojawi sie jakis trzeci pionowy banner to jestesmy zalatwieni. Ja osobiscie od dawna uzywam wlasnej strony startowej, jedynie z linkami.