Napisano 20 Maj 200717 l Witam, Mam mały problem, mianowicie ściągnąłem gdzieś z sieci scenę i nie mogę wyłączyć jakiegoś światła.Wszystkie światła mam wyłączone lub usunąłem, a efekt jak na obrazku (włączone GI). Jedyne gdzie widać że jest jakieś światło to w okienku Vray Log - 1 Render Light(s). Jak wyłączyć to światło, lub jak się go pozbyć? Pozdrawiam
Napisano 20 Maj 200717 l w zakładce Global Switches masz zaznaczone "default lights"? - odznacz może jest oświetlone environmentem jakimś - zobacz w zakładce.
Napisano 20 Maj 200717 l Sprawdź jeszcze czy MAXowy environment (8) jest wyłączony. Też działa jak światło GI.
Napisano 20 Maj 200717 l Autor Environment wyłączony, w vray system nie ma żadnych świateł do wyboru.....
Napisano 21 Maj 200717 l Autor Juz sobie poradziłem. Posprawdzałem wszystko na nowej scenie i okazało się że to normalne. W scenie jak na obrazku miałem biały kolor w environment maxa i stąd po włączeniu GI wyszedł taki obrazek. Po zmianie na czarny nic nie widac, ale światło w Logu Vray jest nadal. Po wyłączeniu GI z białym tłem wychodzi coś w rodzaju alpha chanel. Dzięki wszystkim za pomoc :) Pozdrawiam
Napisano 21 Maj 200717 l Sprawdź jeszcze czy MAXowy environment (8) jest wyłączony. Też działa jak światło GI. A nie mówiłem? :]
Napisano 21 Maj 200717 l Autor No tak :) Myślałem że jak nie mam żadnej mapy w environment to znaczy że jest wyłączony.... a tu chodziło o kolory:) Pozdro