mogh Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 witam mam problem z oswietleniem pomieszczenia, mecze sie juz z tym z tydzien czasu :/ czy jest szansa zeby ktos ustawil mi swiatla i ustawienia renderingu w v-rayu? to co mi wychodzi mniejwiecej jezeli ktos chcialby mi pomoc to prosze o kontakt gg:8107538 lub tlen: [email protected]
Master Kiełbaster Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 ohai weź f10 włącz gi na on zmień secondary bounces na light cache zrób vray light za szybą i wciśnij F9. kkthxbai
mogh Napisano 31 Maj 2007 Autor Napisano 31 Maj 2007 dobra :) a ustawienia tego vraylight jakie maja byc? i ma byc tylko to jedno swiatlo czy te co mam tez maja zostac?
maverick sheep Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 znajdz cos takiego jak "Light conest" na tym forum to ci wiele da do myslenie pozdrawiam
!Ewert Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 maverick sheep dobrze mówi:) a to co widze na obrazku to to że w ogóle nie kumasz o co chodzi ze swiatłem.. ale zobaczymy co zrobisz jak poszperasz na forum:) aha polecam też wątek WIP pozdr.
Master Kiełbaster Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 machnij na tle duże by zasłoniło całe okno (niespecjalny ten widok za oknem :P ) a resztę świateł wywal. i trochę reflecta by się przydało we wszystkich materiałach...
Yaro16 Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 -camerę weź trochę niżej bo perspektywa dziwna -zmień widok za oknem -włącz camera correction(prawym na camerze i tam masz opcje) co do rendera masz tu gi? jak nie masz to włącz a jak masz to zmień ustawienia: primary daj irrdiance map lub QMC secondary daj light cache włącz envitroment w zakładce nizej i kolor zaostaw błękitny włącz color mapping na expontinetal i zaznacz wszysktie opcje po prawej w tej zakładce Co do swiateł to mozesz dać v-ray light w oknie i włącz wtedy invisible zeby było widac krajobraz mzoesz tez dać target spot włącz wtedy cienie i wszytkie tam opcje poustawiaj -sprawdz czy materialy sa v rayowskie jezeli dalje niebedzie dobzre to wysle Ci screny z ustawień które wg mnie sa uniwersalne. myśle ze trochę pomogłem ps jako krajobraz daj v ray mt light (czy jakos tak) i tam daj bitmape z krajobrazem Powodzenia
mogh Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 renderuje wlasnie kolejna scene zaraz wam pokaze :) a w miedzyczasie jak to zrobic dobrze :) zeby material mial ten reflekt :) niby mam ustawione cos ale lipa, czy potrzebne bedzie do tego jakies swiatlo specjalne? a od mojego widoku za oknem to sie odczepcie :p to prawdziwy widok z mojego wlasnego okna :D edit: oto render: te dziwne kropki to pewnie gi QMC?
godzio Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 z tego co widze oświetlenie tutaj jest przez omni i to troche scaline przypomina.
Yaro16 Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 niewidze rendera daj prosze na innym hostingu
mogh Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 http://www.imagehosting.com/show.php/715148_kuchnia.jpg.html
mogh Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 jest lepiej ale teraz mi powiedz jak zrobic zeby te reflekty dzialaly? :) mozesz mi nawet ustawienia materialu zrzucic :) i chyba jakies swiatla wewnatrz trzeba dac? ze wszystkim to wyglada tak: http://www.imagehosting.com/show.php/715447_kuchniaogolny2.jpg.html nie wiem dlaczego ale zlew mi sie zrabal :/ nie wiem jak zrobic fajna teksture na zlew :/
Yaro16 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 bardzo Ci zniekształca ten obraz pzrez ta kamere. Wez ustaw camerra corection lub nową zrób co do materialow to zaraz Ci o tym napisze edit:podłoga tworzysz v ray mt do difuse dajesz texturke do bump dajesz texturke do slotu reflect dajesz fallow i dam zmieniasz na fresnel pózniej wracasz do głównego materiału i tam dajesz refl glossines na 0,8 i to wyzej zanaczasz i tez dajesz 0,8 co do kranu to możesz sciaganć pack z texturami np:http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34003
mogh Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 to moj juz chyba finalny render :) nie mam juz czasu poprawiac a pozatym to mi sie renderowalo 6h O_O i juz nawet plytek mi sie nie chce zmieniac :/ http://www.imagehosting.com/show.php/731544_perspektywa1.jpg.html dzieki wszystkim za pomoc, napewno sie jeszcze odezwe jak bede potrzebowal pomocy :)
Rekomendowane odpowiedzi