Napisano 22 Listopad 200321 l Jak zrobic tzw. \"drukarza\" czyli tekst pojawiajacy sie literka po literce???
Napisano 23 Listopad 200321 l chcesz to zrobic w maxie? jak potrzebujesz animki 2d to jest taki program swish2.0, jest to \"brat\" flasha sluzacy do animowania tekstu, jest tam mn efekt \"drukowania\" programik jest bardzo prosty i mozesz exportowac pliki do flasha, html, avi
Napisano 24 Listopad 200321 l Da się to także zrobić skryptem. Przygotuj scenę, wstaw do niej obiekt text z wpisanym textem, nanieś modyfikacje, jakie potrzebujesz i mając zaznaczony obiekt i gotowe ustawienia renderingu (rozdziałka i inne) skopiuj poniższy kod do okna maxscriptu, dopasuj ostawienia (opis niżej) i odpal go (evaluate all): odstep = 20 licznik = 1 grupa = getcurrentselection() obiekt = grupa[1] zmienna = obiekt.text obiekt.text = \"\" for i = animationrange.start to animationrange.end do ( at time i ( if i == (licznik*odstep-odstep) then ( obiekt.text = substring zmienna 1 licznik licznik += 1 ) sciezka = \"c:\\katalog\\pic\" + i as string + \".jpg\" print i render frame:i outputfile: (sciezka) vfb:false ) ) Jest parę rzeczy do ustawienia: Przede wszystkim podstaw odpowiednią liczbę za \"odstep\" ta zmienna informuje, co ile klatek ma przybywać litera. Następnie dostosuj jeszcze ścieżkę zapisu (wpisz odpowiednią literę dysku i nazwę katalogu). No i najlepiej jeszcze przetestuj, czy to działa tak jak oczekujesz, bo na szybko pisałem :)
Napisano 24 Listopad 200321 l Szczerze mówiąc ze mnie w maxscriptcie żaden twardziel nie jest :) , gdyż zacząłem się go uczyć, gdy wystartował kurs. Po prostu dodatkowo spooooro czasu spędzam w help\'ie. Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, ale gdy chce np pod zmienną podstawić pozycję obiektu, którą miał w innej klatce, niż aktualnie animowana to stosuję coś takiego: at time 30 zmienna = obiekt.pos w ten sposób podstawi mi do zmiennej pozycję obiektu, którą miał w 30 klatce.
Napisano 24 Listopad 200321 l \"A jest tam mozliwosc naniesienia \"drukowania\" na plik *.avi \" takie cos to zrobisz juz w post procesie wystarczy plik avi (z drukowanym napisem) nalozyc na docelowy skonczony film (np stosujac warstwy) jesli o to Ci chodzi bo swish to tylko exportuje do avi html i flascha nie jest to kombajn typu premiera