Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję jakis pomysł na teksture dla kropli wody.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Chciałbym zaznaczyć że używam maxa v3 więc prosiłbym o nie podawanie rozwiązań niewykonalnych w tej wersji.

Z góry dziękuję.

poprawka max v4

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najprościej materiał raytrace dla wody. IOR 1,8 i poiwnno styknąć.

jeśli jednak nie chcesz raytracem możesz pokombinować z mapami odbić w reflect/refract.

ale raytracowa woda to mimo wszystko jedna z lepszych metod do tej pory wykorzystywana.

Pozdrawiam

Napisano

Kropla wody generalnie nie potrzebuje tekstury.

Na bryłę nałóż materiał raytrace (o ile w tej wersji jest takowy) i ustaw IOR na 1,33.

Napisano
  • Autor

hmmmm... a mógłbyś rozwinąć ten skrót i podpowiedzieć gdzie to znajde?

... jeszcze troche zielony jestem

Napisano

IOR - index of refraction - współczynnik załamania światła po naszemu. W parametrach materiału raytrace powinien być.

Napisano
  • Autor

niby wszystko fajnie tylko tego IOR nie moge się nigdzie doszukać ale myslę że jakos sobi poradze

dzieki za pomoc

juz mam :d

nie cieszyłem sie zbyt długo

po renderingu kropla wody wyszła poprostu szara

jakas podpowiedz?

nie wazne porpawiłem transparency i jest ok

kurcze powiniennem isc o lekarza, sam do siebie iagle gadam :d

Napisano

to ci pomoże:

http://www.max3d.pl/tut.php?id=237

dodoatkowo: szkło tak jak i metal w grafice komputerowej musi coś odbijać/załamywać, żeby być widocznym. kropla musi mieć otoczenie (najlepiej mapa HDRI ale w maxie v3 nie znajdziesz czegoś takiego). dlatego radzę otoczyć scenkę kulą, zrobić odwrócenie krawędzi do wewnątrz (convert to editable mesh -> select all polygons -> flip) i nałożyć na to jakąś texturkę (np zdjęcie pokoju czy jakiegoś ogródka). materiał powinien mięc self illumination na 100 zaś obiekt powinien być zmapowany spherycznie.

w środku ustaw kilka dodoatkowych przedmiotów, kilka świateł i zobacz jak to się zachowuje. jeśli wszystko zrobisz poprawnie powinieneś uzyskać dobry efekt.

Pozdrawiam

[edit]

kultura na forum wskazuje żeby posty edytować a nie popdisywać jeden pod drugim. w przeciwnym razie Herr moderator usunie zbędą paplaninę i wlepi kartkę z ostrzeżeniem).

posty wyedytowane.

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc.

Otoczenie miałem juz gotowe więc nie bedzie chyba problemów, a kropelka wyszła całkiem nieźle, teraz już tylko kwestia doszlifowania.