Napisano 8 Czerwiec 200717 l Witam! Mam taką misję do zrobienia "Animacja tańca w 3ds max" :D prosze o jakieś wskazówki, pomoc, jak się za to zabrać.. Na razie to potrafie skorzystać z procedury Biped i sprawić że moja postać chodzi , biegnie czy skacze.. Bardzo prosze o pomoc i cenne rady jak się do tego zabrać.. ;-) Pozdrawiam!
Napisano 8 Czerwiec 200717 l Najpierw pomyśl, jakie dokładne ruchy ma ta postać wykonywać potem jak długo ma ona się poruszać w twoim przypadku tańczyć a na końcu co odpowiedniąilość kratek przemieszczaj kolejno części ciała ... wg. wcześniej wyznaczonego planu ruchów
Napisano 8 Czerwiec 200717 l O ile bibed sam potrafi chodzić i biegać, to tańca sam musisz go nauczyć ;D
Napisano 8 Czerwiec 200717 l szczeszrze mówiąc to jeżeli narazie nie wiesz jak sie do tego zabrać to żeby to wyszlo w miare ładnie to zadanie masz dość trudno... to jest taniec, a więc koordynacja całym ciałem dochodzi, chyba że ma to być taniec na zasadzie tańca i wymachów rękoma gdzie popadnie :p
Napisano 8 Czerwiec 200717 l no chyba, że dorwiesz jakieś przyzwoite dane z mo-capu... to zawsze mocny punkt wyjścia. Potem możesz na warstwie sobie dostawić "kilka" kluczy korygujących ruch tam gdzie tego potrzebujesz... to taki najbardziej ludzki workflow jak chodzi o realistyczną animację... innym wyjściem jest rotoscoping... bierszesz aparat cyfrowy lub kamerkę... kręcisz jakąś sekwencję tańca.. (alternatywą może być fragment filmu jakiegoś lub coś znalezionego w necie)... wrzucasz taki filmik do viewporu w maxie i starasz się odwzorować ruch postaci... Niech moc będzie z Tobą! Połamania zębów od zaciskania z nerwów ;)
Napisano 8 Czerwiec 200717 l Kris_R z tym rotoscopingiem dał fajny pomysł, nie wiedziałem nawet, że jest to możliwe ... jak coś byś zrobił to pokaż efekt chyba, że nie bardzo jest to możliwe :) pzdr
Napisano 8 Czerwiec 200717 l zawsze możesz nawalić footstepsów w jednym miejscu i animować tylko górę ciała. Ale z tego wyjdzie raczej chodzony :P
Napisano 8 Czerwiec 200717 l nie wiem :p jestem osobą początkującą i nie przyszło mi to do głowy jakoś :p
Napisano 8 Czerwiec 200717 l makler: to po prostu ręczna duplikacja tego samego co widzisz w tle w oknie maxa. nic poza tym. tak jakbyć siedział i oglądal film a zaraz po tym pobiegł do kompa z zamiarem zaanimowania biegnącego Morgana Freeman'a i Keanu Reeves (They know too much). Pozdrawiam
Napisano 8 Czerwiec 200717 l wrzucasz taki filmik do viewporu w maxie oto mi chodzi ... nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe żeby jakis filmik do viewporta w maxie wwalić