Hindus Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 czesc - juitro egzaminy - na oprogramowanie biurowe potrzebuje takie cos - mam 3 rozwijane pola w kazdym z nich inne rzeczy pole nr1 procki, nr2 karty, nr pamieci wraz z cenami. W tych rozwijanych listach sa podane odrazu ceny wybranego sprzętu - i teraz tak wybieram procek, wybieram karte i wybieram pamiec i mam to podliczone w ktorejs komorce :) pytanie jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 ja bym sobie jakąś prostą baze danych zrobił :P w mysql np :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2007 miedzy excelem a mysql jest chyba roznica nie ? xD dobra mam 3 pola kombi które zczytuja mi nazwe wraz z cenami z wybranych komorek - czyli tak mam 3 rozwijane listy i np teraz w prockach mam : procek1 99pln procek2 80pln procek3 40pln w ramie ram1 99pln ram2 80pln ram3 40pln zaznaczone wartosci sa zrzucone do komorek a1 i b1 (czyli w a1 mam 'procek2 80pln' a w b1 mam 'ram2 80pln') ----------------------------------------------- moge teraz w jakis sposob wyliczyc cene z komorek a1 + b1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 z tego co pamietam to sie robilo jakos tak SUMA(A1,B1); hindus - poczytaj sobie tutaj http://office.microsoft.com/pl-pl/excel/HP100624641045.aspx?pid=CH100645361045 i skorzystaj z search. Na stronach MS jest mnostwo info i pomocy o ich produktach wiec warto tam posiedziec:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2007 ja znam tą komende :D ale jak masz dodatkowo tekst w komorce to ceny nie idzie wyciagnac !!! A1 = nvidia 500pln A2 = ram 512 ddr 250pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSn4k3 Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 To moze jakies komplikacje wprowadzimy;) A1=nvidia B1=500pln A2=ram 512 ddr B2=250pln I teraz waruneczki powstawiac bo z tego co wiem do da sie je zrobic w excelu. If(zaznaczono A1 && A2) then SUMA(B1,B2); (nie wiem jaka jest składnia w excelu:P) Mam nadzieje ze rozumiesz;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 hehehehe kurde nie zajażyłem jakoś, że to w excelu ma być. no a to musi być wpisywane w jedno pole? cena i nazwa? bo to troche przeczy istnieniu arkuszy kalkulacyjnych :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawrok Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Ja bym to zrobil o tak: http://s009.wyslijto.pl/?file_id=05163669484733176728 metoda troche partyzancka ale dziala :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 hawrok dokładie tak !!!!!! dzieki wielkie - mozesz powiedziec tylko jak to jest zrobione zebym wiedział co i jak tłumaczyc :D ? nie rozumiem dwóch rzeczy - skad wziąłes to pole wyboru i o co biega tutaj =JEŻELI(A13=1;B1;JEŻELI(A13=2;B2;B3))+JEŻELI(D13=1;E1;JEŻELI(D13=2;E2;E3))+JEŻELI(G13=1;H1;JEŻELI(G13=2;H2;H3)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawrok Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 W excelu trzeba wszystko robić pokolei, najpierw rozpisujesz sobie nazwy i ceny w osobnych komorkach, pozniej za pomocą funkcji 'ZŁĄCZ.TEKSTY' łączysz nazwe z ceną. Dla tych danych mozesz sobie juz zrobić pole kombi, a we właściwościach pola kombi w zakładce Formant musisz określić komorke w ktorej bedzie sie pojawiac to co wybrales ('lącze komorki'). W moim przypadku jest to A13 dla pierwszego kombi, pozniej D13 i G13 dla trzeciego kombi. Tam gdzie jest sumator nalezy napisać funcje, ktora sprawdza jaka jest wartość w polach odpowiednio A13 D13 G13 i na tej podstawie pobiera odpowiednie ceny i je sumuje. Jeżeli w A13 bedzie wartość 1 to pobieże cene z B1 gdy w D13 bedzie np 3 to weźmie cene z E3 itd poźniej to tylko zsumować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 ok rozumiem tylko ze jesli ja zrobie pole kombi to przy wyborze z tego pola kombi ktorejs warosci przenosi mi jej tresc do innej komorki (u ciebie a13) z tym ze mi przenosi cała tresc a u ciebie masz pokazane 1, 2 lub 3 - od czego to zalezy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawrok Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 ciężko mi powiedzieć dlaczego tak sie dzieje, ja zrobiłem proste pole kobi i tam gdzie jest 'łącze komórki' wpisałem A13 i pojawia się numerek, pobaw się może gdzies z opcjami wyświetlania czy coś podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi