Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponownie musze prosić tu o pomoc bo już jestem na etapie chęci wyrzucenia monitora przez okno.

Strona oparta jest na tabeli i każda opcja menu w osobnej kolumnie, no mniejsza z tym.

Jak zwykle pod Operą i FF wszystko jest tak jak być powinno, a zasrany IE musi generować strone w swój sposób, a co !

tutaj strona -> http://www.floox.webovers.org/ic/sosnowiec/max.php

W czym problem. W tym że IE zjada sobie jedną linijke pixeli w menu, co owocuje większym odstępem między menu a topem. widać ?

nie chce zeby tak bylo, kombinowałem ze wszystkimi parametrami jakie mi wpadły do głowy i nic.

Co mam zrobić ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wywal tabele z topa i menu, wstaw dwa divy - jeden bedzie zawieral obrazek topu a drugi menu zrobione za pomoca list ul

Napisano
  • Autor

a pokazałbyś jak zrobić to menu ?

bo próbuje i jako że to lista to mam jedno pod drugim i jeszcze z jakimiś kropeczkami, szukałem po necie i nie znalazłem opisu jak zmieniać wygląd listy ?

ale napewno jak zawsze słabo szukałem

helppp

Napisano
coś mi ta lista nie chce wyjść [nie robia mi sie odstępy między kolejnymi elementami :( ]

Przykladowy css:

[color=White] ul {
   display: inline;
}[/color]

[color=White] li {[/color]
  [color=White]display: inline;[/color] [color=Red]/ zmienia rodzaj wyswietlania na wyswietlanie w jednej lini[/color]
  [color=White]padding: 4px 5px;[/color][color=Red] / paddingi dolne i gorne na 4 piksle, lewy i prawy na 5 piksli[/color]
  [color=White]background-color: #ff0000;[/color] [color=Red]/ tlo danej opcji[/color]
  [color=White]margin: 4px;[/color] [color=Red]/ odstepy pomiedzy kolejnymi opcjami w menu
  [color=White]list-style-type: none;[/color] / nie wyswietla "ptaszkow" itp przy opcjach w liscie
[/color][color=White] }[/color]

Przykladowy html:

[color=White] </pre>
<ul>
opcja 1
opcja 2
opcja 3
opcja 4
</ul>[/colo

Zrob tak i pokaz co Ci wyszlo.

Napisano

Dopisz na górze: "Nie przygotowane dla IE, ściągnij prawdziwą przeglądarkę: i tutaj link do opery albo firefoxa" dużym czerwonym kolorem...

oczywiście musisz sprawdzić, czy delikwent używa IE, ale na to są gotowe skrypty w sieci ;)

Napisano

Nawiazujac do kodu Knyshy, sugerowalbym jednak zostawic

• jako element blokowy, bo paddingi elementów typu nie wplywaja na otoczenie a do tego inaczej zachowuja sie pod IE i FF. Dodatkowo elementy typu nie posiadaja kontroli marginesow dolnych i gornych, a te przy liscie sa przydatne.

Bezpieczniej dac:

float: left;

czyli calosc:

li {
      float: left;
      padding: 4px 5px;
      background-color: #ff0000; 
      margin: 4px;
      list-style-type: none; 
    }

Roznica w podgladzie (dodalem ramke i zwiekszylem padding):

li-inline-block.gif

W przypadku drugim trzeba tylko pamietac o dodaniu atrybutu "clear: left;" po liscie.