Napisano 14 Czerwiec 200717 l Witam Ponownie musze prosić tu o pomoc bo już jestem na etapie chęci wyrzucenia monitora przez okno. Strona oparta jest na tabeli i każda opcja menu w osobnej kolumnie, no mniejsza z tym. Jak zwykle pod Operą i FF wszystko jest tak jak być powinno, a zasrany IE musi generować strone w swój sposób, a co ! tutaj strona -> http://www.floox.webovers.org/ic/sosnowiec/max.php W czym problem. W tym że IE zjada sobie jedną linijke pixeli w menu, co owocuje większym odstępem między menu a topem. widać ? nie chce zeby tak bylo, kombinowałem ze wszystkimi parametrami jakie mi wpadły do głowy i nic. Co mam zrobić ? Pozdrawiam
Napisano 14 Czerwiec 200717 l Wywal tabele z topa i menu, wstaw dwa divy - jeden bedzie zawieral obrazek topu a drugi menu zrobione za pomoca list ul
Napisano 14 Czerwiec 200717 l Autor a pokazałbyś jak zrobić to menu ? bo próbuje i jako że to lista to mam jedno pod drugim i jeszcze z jakimiś kropeczkami, szukałem po necie i nie znalazłem opisu jak zmieniać wygląd listy ? ale napewno jak zawsze słabo szukałem helppp
Napisano 14 Czerwiec 200717 l ustawiasz w css wlasciwosci li, ul pierwszy link w google pod haslem css menu - http://kurs.browsehappy.pl/Krok/MenuCSS
Napisano 15 Czerwiec 200717 l Autor coś mi ta lista nie chce wyjść [nie robia mi sie odstępy między kolejnymi elementami :( ] ale zrobiłem wszystko w divach (kazda opcja menu to osobny div) i jakoś wszystko działa :) http://www.floox.webovers.org/ic/sosnowiec/U1.html
Napisano 15 Czerwiec 200717 l coś mi ta lista nie chce wyjść [nie robia mi sie odstępy między kolejnymi elementami :( ] Przykladowy css: [color=White] ul { display: inline; }[/color] [color=White] li {[/color] [color=White]display: inline;[/color] [color=Red]/ zmienia rodzaj wyswietlania na wyswietlanie w jednej lini[/color] [color=White]padding: 4px 5px;[/color][color=Red] / paddingi dolne i gorne na 4 piksle, lewy i prawy na 5 piksli[/color] [color=White]background-color: #ff0000;[/color] [color=Red]/ tlo danej opcji[/color] [color=White]margin: 4px;[/color] [color=Red]/ odstepy pomiedzy kolejnymi opcjami w menu [color=White]list-style-type: none;[/color] / nie wyswietla "ptaszkow" itp przy opcjach w liscie [/color][color=White] }[/color] Przykladowy html: [color=White] </pre> <ul> opcja 1 opcja 2 opcja 3 opcja 4 </ul>[/colo Zrob tak i pokaz co Ci wyszlo.
Napisano 18 Czerwiec 200717 l Dopisz na górze: "Nie przygotowane dla IE, ściągnij prawdziwą przeglądarkę: i tutaj link do opery albo firefoxa" dużym czerwonym kolorem... oczywiście musisz sprawdzić, czy delikwent używa IE, ale na to są gotowe skrypty w sieci ;)
Napisano 18 Czerwiec 200717 l Nawiazujac do kodu Knyshy, sugerowalbym jednak zostawic jako element blokowy, bo paddingi elementów typu nie wplywaja na otoczenie a do tego inaczej zachowuja sie pod IE i FF. Dodatkowo elementy typu nie posiadaja kontroli marginesow dolnych i gornych, a te przy liscie sa przydatne. Bezpieczniej dac: float: left; czyli calosc: li { float: left; padding: 4px 5px; background-color: #ff0000; margin: 4px; list-style-type: none; } Roznica w podgladzie (dodalem ramke i zwiekszylem padding): W przypadku drugim trzeba tylko pamietac o dodaniu atrybutu "clear: left;" po liscie.