Napisano 24 Czerwiec 200717 l Witam Jest sobie oto taki KONKURS, w którym mam zamiar wziąć udział z przyjaciółmi W karcie zgłoszeniowej, która należy rzecz jasna wysłać jest taki oto tekst: Cytat Oświadczam, Ŝe: 1) posiadam/y uprawnienia niezbędne do wykonania określonej w Regulaminie Konkursu działalności, 2) posiadam/y niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponuję/emy potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, 3) znajduję/emy się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4) nie podlegam/y wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust. 1 i ust.2 Ustawy Prawo zamówień publicznych. Co to oznacza? Czy jako ze jestem studentem i nie posiadam za dobrej "sytuacji finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia" to równoznaczne jest to z tym ze sobie mogę konkurs podarować? Czy to może jest tylko jakaś głupia formalność związana z zamówieniami publicznymi? W sumie żadnego z tych punktów nie spełniamy :O
Napisano 24 Czerwiec 200717 l formalność, problem może być jedynie jeżeli najpierw są zgłoszenia i trzeba przedstawić wpis do izby i uprawnienia albo np. wybudowaną kubaturę, zaświadczenie o niekaralności, niezaleganiu z podatkami albo że macie 150k na koncie bo i z tym sie spotkałem. jeżeli tego nie ma to możecie startować :) ps: 4 spełniacie chyba ze dostałeś wyrok :)
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor Dzięki :) Tak właśnie myślałem ze to tylko taki farmazon...ufff :] A po co 150k na koncie żeby wystartować w konkursie? :O
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Wydaje mi się że to taki konkurs w formie przetargu. Tak więc ktoś kto nie może w pełni zrealizować tego zamówienia nie może wystartować. Cytat I nagroda – zaproszenie autora (zespołu autorskiego) wybranej pracy konkursowej do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki, którego przedmiotem będzie opracowanie projektu wykonawczego wystawy oraz pełnienie nadzoru autorskiego nad jej wytworzeniem oraz nagroda pieniężna w wysokości 10 000 zł (dziesięć tysięcy złotych), II nagroda – pieniężna w wysokości 8 000 z (osiem tysięcy złotych), III nagroda – pieniężna w wysokości 5 000 zł (pięć tysięcy złotych), 2 wyróżnienia – pieniężne w wysokości 1 500 zł (tysiąc pięćset złotych),
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor Właśnie....jeśli jakimś cudem udało by sie nam zając I miejsce...to przecież nie musimy przyjąć zaproszenia... To jak to w końcu jest? Możemy startować czy e tam?
Napisano 24 Czerwiec 200717 l jak wygracie zawsze możecie wejść w kooperacje z kimś kto spełnia te warunki ...
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Jeżeli wygrasz konkurs i odstąpisz od negocjacji na zamówienie warte 115k to będziesz mistrzem świata :)
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Ten reg. wyglada jak by byl kierowany do osoby ktora ma wykonac concept i jego fizyczna realizacje ;) Moglby tez dotyczyc budowy mostu, oswiadczam iz posiadam pracownikow i maszyny do jego budowy oraz zaplecze finansowe jak ktos z robotnikow bedzie odpowiedzialny za zawalenie danej kolumny stanowiacej konstrukcje mostu bede mial kase zeby zrobic nastepna ;) hehe
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Autor Oj kurczaki mieszacie no! :P Bierzemy udział, najwyżej po wygraniu konkursu (:D) zdecydowanie nie będziemy spełniać warunku z punktu 4 :D Dzięki za odpowiedzi.
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Cytat Prawo zamówień publicznych Art. 24. 1. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się: 1) wykonawców, którzy w ciągu ostatnich 3 lat przed wszczęciem postępowania wyrządzili szkodę nie wykonując zamówienia lub wykonując je nienależycie, a szkoda ta nie została dobrowolnie naprawiona do dnia wszczęcia postępowania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które wykonawca nie ponosi odpowiedzialności; 2) wykonawców, w stosunku do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawców, którzy po ogłoszeniu upadłości zawarli układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli poprzez likwidację majątku upadłego; 3) wykonawców, którzy zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, z wyjątkiem przypadków gdy uzyskali oni przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie, rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; 4) osoby fizyczne, które prawomocnie skazano za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, a także za przestępstwo skarbowe lub przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego; 5) spółki jawne, których wspólnika prawomocnie skazano za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, a także za przestępstwo skarbowe lub przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego; 6) spółki partnerskie, których partnera lub członka zarządu prawomocnie skazano za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, a także za przestępstwo skarbowe lub przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego; 7) spółki komandytowe oraz spółki komandytowo-akcyjne, których komplementariusza prawomocnie skazano za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, a także za przestępstwo skarbowe lub przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego; 8) osoby prawne, których urzędującego członka organu zarządzającego prawomocnie skazano za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przeciwko prawom osób wykonujących pracę zarobkową, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, a także za przestępstwo skarbowe lub przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego; 9) podmioty zbiorowe, wobec których sąd orzekł zakaz ubiegania się o zamówienia, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary; 10) wykonawców, którzy nie spełniają warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1-3. 2. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się również wykonawców, którzy: 1) wykonywali bezpośrednio czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności, chyba że udział tych wykonawców w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji; przepisu nie stosuje się do wykonawców, którym udziela się zamówienia na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 2 lub art. 67 ust. 1 pkt 1 i 2; 2) złożyli nieprawdziwe informacje mające wpływ na wynik prowadzonego postępowania; 3) nie złożyli oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu lub dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków lub złożone dokumenty zawierają błędy, z zastrzeżeniem art. 26 ust. 3; 4) nie wnieśli wadium, w tym również na przedłużony okres związania ofertą, lub nie zgodzili się na przedłużenie okresu związania ofertą. 3. Zamawiający zawiadamia równocześnie wykonawców, którzy zostali wykluczeni z postępowania o udzielenie zamówienia, podając uzasadnienie faktyczne i prawne, z zastrzeżeniem art. 92 ust. 1 pkt 3. 4. Ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą. nie wiem czego nie spełniacie w punkcie 4 ale nauczcie sie najpierw czytać regulamin :)
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Autor peter nie zrozumiałeś, albo ja głupio napisałem ;) wystartujemy > wygramy > nie sprostamy wyzwaniu > zostaniemy posądzeni i oskarżeni > nie spełniamy w przyszłości pkt 4 :P
Napisano 25 Czerwiec 200717 l jesli w regulaminie konkursu napisano ze pierwsze miejsce = wykonanie czegos tam to tak jesli nie to startuj smialo jesli nie wiesz, napisz i maila
Napisano 25 Czerwiec 200717 l imho szkoda sensu na robienie realizacyjnego konkursu z myślą ze jak wygrasz nie będziesz tego realizował, to trochę jak platoniczna miłość w małżeństwie, albo inaczej, poszedł do super restauracji i nażarł sie ziemniakami :)
Napisano 25 Czerwiec 200717 l peter_muler napisał: imho szkoda sensu na robienie realizacyjnego konkursu z myślą ze jak wygrasz nie będziesz tego realizował, to trochę jak platoniczna miłość w małżeństwie, albo inaczej, poszedł do super restauracji i nażarł sie ziemniakami :) wg mnie raczej mala szkoda z wygranym konkursem do realizacji idziesz do co drugiego wiekszego biura i z checia lykna ten projekt + bedziesz mial mozlliwos cwynegocjowania dla siebie wiedzy i udzialu w poprawianiu bledow ktore zrobisz ;) pozdrawiam
Napisano 25 Czerwiec 200717 l Autor Więc...błagam, niech ktoś mi powie jednoznacznie...mogę startować bez obawy, że po ogłoszeniu wyników pójdziemy do więzienia :D
Napisano 25 Czerwiec 200717 l możecie ale startowanie z myślą, że nie dacie rady zrealizować projektu jest absurdalne :). Doczytaj w regulaminie czy nie ma zapisu o odstąpieniu z winy wykonawcy od podpisania umowy. Robie teraz konkurs gdzie taka przyjemność kosztuje 2x wysokość wszystkich nagród. btw. W konkursie na upamiętnienie mszy na pl. Piłsudskiego w Warszawie też były identyczne sformułowania i identyczne zgłoszenie gdzie poświadczało się posiadanie uprawnień. P. Borowski publicznie mówił w tv o możliwości startowania studentów. Chodzi o to, że dysponujecie osobą z uprawnieniami (ale nie koniecznie musi być to osoba z grona zespołu autorskiego startującego w konkursie). W praktyce odbywa się to tak jak pisał ma+. btw. mniej bojaźliwości bo to straszna bzdura. nie ryzykujesz, nie jedziesz ;)
Napisano 26 Czerwiec 200717 l Witam, pracowałem swego czasu w inwestycjach samorządu gminnego i troche liznąłem prawa zamówień publicznych... samo robienie konkursu dal idei tutaj nie mam sensu, musisz zebrać zespół, z którym w razie wygranej będziesz w stanie zrealizować zamówienie - czyli pełnoprawną dokumentację techniczną zgodnie z rozporządzeniem.... kupa rozporządzeń do prawa budowlanego i ustawy prawo zamówień publicznych
Napisano 31 Lipiec 200717 l jasne ze mozesz...czemu ,nie....przedstawiasz wszystkie wymagane dokumenty...a jak czegos nie spenliasz to cie moga najwyzej zdyskfalifikowac! i tyle wiaze sie ztym to ze twoja praca moze poojsc na marne i nawet nie beda jej oceniac ,co troszke moze bolec ,bo w takim przypadku nawet dyskusji nie bedzie o tym co sprodukowaliscie! (cos mi ise fonty zrypaly, sorki za niepolszka pisownie:) )
Napisano 2 Sierpień 200717 l Ja bym nie startował szkoda waszej pracy odrzucą albo będziecie zdyskwalifikowani ... Poszukajcie konkursów dla studentów ;P Do więzienia na pewno nie pójdziecie no chyba że zaskarży was jakiś uczestnik chcąc unieważnić konkurs :P