Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcialbym zrobic sobie remont w sypialni (bloki). Mam juz pewien pomysl, ale zeby go wykonac musialbym obnizyc sufit o 25cm do zrownania sie z belka nad oknem. Obnizenie byloby na powierzchni 2/3 pomieszczenia i pozostawiloby 225cm przestrzeni pod soba. Czo sadzicie o takim rozwiazaniu. Czy ten wymiar 225cm (chyba Le Corbusier tyle samo proponowal) bedzie nadawal sie zeby czlowiek dobrze sie czul w tamkim pomieszczeniu? Czy moze lepiej zmienic pomysl?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 4,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dlaczego, jak ma kolo 160 i nie ma znajomych/rodziny wyzszych to wystarczy..:)

Napisano

Ja mam ok 186 i czułbym się trochę jak w klitce, nawet rąk nie mógłbym podnieść do góry;D Moim zdaniem to kiepski pomysł. Może lepiej jakiś ciekawy gzyms po obwodzie zrobić, albo obniżenie owszem, ale na znacznie mniejszej powierzchni. Na przykład na 50 cm od ściany

-------------------------------

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

|███|███████████████|

-------------------------------

Rzut z góry^^, to zielone to ta opuszczona część (sorry nie chciało mi się PS odpalać;P)

A w tym opuszczeniu halogenki na przykład;)

Pozdr!

Napisano

mieszkałem w adaptacji 220cm i chociaż jestem szerszy niż wyższy to nie czułem tam się zbyt dobrze

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc. Wybiliscie mi ten pomysl z glowy :) Nadal mam do rozwiazanie lamiglowke, jak uproscic wnetrze mojego pokoju. Musze cos zrobic ze starym kaloryferem (bez zgody SM nie mozna go wymienic) i belka nad oknem. Przynajmniej juz wiem, ze sufit tylko w niewielkim stopniu moge ruszyc. To troche zmienia sposob myslenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzieki.

Napisano

Kaloryfer pomaluj i zakryj ażurową płytą drewnianą na przykład z jakimś ciekawym ornamentem. Dodatkowo za kaloryferem daj 'ekran', który będzie odbijał ciepło do wnętrza pokoju. Albo powalcz z SM, może nie będą się bardzo stawiali i pójdą Ci na rękę(?)

Napisano

jak chcesz uprościć pomieszczenie to możesz zrównać ścianę z belką przez jej docieplenie i założenie gipsokartonu, wyszpachlowanie. wtedy zniknie ci belka i będziesz miał cieplej bo w blokach z płyty ten fragment między oknami to syfiaste rozwiązanie, duże straty ciepła.

Napisano

...co do wysokosci pomieszczenia to rzeczywiscie lepiej nie obnizac go jezeli jest to te normowe 2.50 m - w sumie to nie do konca wiem dlaczego mial byc obnizony ten sufit- czy to ze wzgledu na oswietlenie ? - z kaloryferem niezly patent zapodal Touch - ale design takiej obudowy to juz zalezy od klimatu w jakim ma byc caly pokoj- czy to bedzie ornament czy cos innego- fajnie by bylo jakbys opisal jakies zamiary wzgledem tego poemieszczenia :)