Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

szukam przenosnego mocnego sprzetu do grafiki, ktos mi polecil wlasnie IBM Z61p ( link ze specyfikacja ), wyglada chyba dosc konkretnie: Intel Core 2 Duo T7200 2 GHz, 2048 MB SODIMM DDR2, ATI Mobility FireGL V5200 256 MB. Przyznam ze slabo w tym siedzie i nie wiem jakie parametry beda najlepsze aby uzyskac najlepsza wydajnosc w tym przedziale cenowym. Pierwotnie myslalem na nowym MacBook'iem Pro, cena jednak jest nie do przeskoczenia pozatym chyba w tej cenie lepiej kupic komputer stacjonarny, nie szukam tez niewiadomo jakich nowosci ktore tylko zawyzaja koncowa cene produktu. Prosze o jakies propozycje :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W IBM'ie płacisz 30% za markę. tak więc poszukaj podobnych specyfikacji u innych producentów.

Napisano
  • Autor

dzieki za info.

Zastanawiam sie teraz tylko za jaka marke sie nie placi :) i co najwazniejsze jak juz sie zdecyduje na niemarkowy sprzet czy istnieje duze prawdopodobienstwo ze podzespoly moga zostac dobrane w ten sposob ze nie beda maksymalnie wydajnie ze soba wspolgraly i jeszcze...nie posypie sie szybko taki laptop ?:(

Napisano

Hej!!

Ja co prawda mam lapka HP nw8440 i na pokladzie mam FireGL V5200 z 256MB pamieci. Mam Intel Core Duo T2500 2GHz i 2 GB RAM, ale powiem, ze i tego IBM-a bym bral w ciemno. Ta karta poprostu wymiata. Jest to mod Radeona X1600 z dedykowana wersja sterownikow pod OpenGL-a, ale warto. Naprawde w maxie dziala sie bardzo milo. No i mozesz rzucac obraz w rozdzialce 2560x1600. Za IBM zaplacisz troche za firme, ale masz obdowe z kompozytu tytanu, ona sie nie rysuje i jest dosc twarda. Ja polecam HP nw8440 - masz 3 lata gwarancji ogolnoswiatowej i full service. Jak dla mnie HP i IBM robia obecnie jedne z lepszych notebookow.

Pozdrawiam

xaoo

Napisano

Nie mówię Niemarkowy. Polecam HP, Toshiba, Dell

Acery i Assusy się podobno strasznie psują, Mi osobiście i wszyscy kumple co mają te marki narzejaką.

Wiesz IBM to synonim PC. ta marka stworzyła komputer w takiej formie jakiej używa się dziś. Mi osobiście podobają się IBM'y z wyglądu ale fakt faktem że są dużo droższe.

Napisano

Ajj...

Zapomnialem napisac,ze HP rowniez daje obudowe z kompozytu tytanu. a rozdzialka 1920x1200 to poprostu kosmos na matrycy 15,4 :D ikony sa strasznie male, ale w maxie i photoshopie wszystko widzisz i masz duuuzo miejsca :D

Pozdrawiam

xaoo

Napisano
  • Autor

i to jest mysl :) tylko jaka jest najlepsza karta mobilna do grafiki i czy od wyboru karty trzeba uzalenic wybor procka i innych podzespolow ?

Napisano
  • Autor

widze ze HP nw8440 i IBM Z61p cenowo nie odbiegaja od siebie, jedyna roznica to chyba procesor HP - Intel® Core™ Duo T2600 (2,16GHz) a IBM - Intel Core 2 Duo T7200 jest to jakas znaczna roznica ?

Napisano

Jak dla mnie mobilna i do grafy 3d to tylko FireGL. Oczywiscie procek i pamiec tez maja znaczenie, ale w tym IBM-ie masz 2x2.0 GHz CPU i 2 GB RAM, wiec calkiem spoko. Do tego pamiec masz na szynie 667 MHz, wiec na najszybszej. Nie wiem jak predkosc obrotowa dysku. Najlepiej,zeby bylo 7200, bo 5400 troche muli.

Reszte pozostawiam Tobie :) Jak lubisz IBM kup IBM, jak nie polecam HP. Do skladakow w przypadku laptopow nie mam zaufania.

Pozdrawiam

xaoo

Napisano
  • Autor

xaoo dzieki za rade:) powiedz mi tylko jeszcze co samemu bys wybral jakbys mial jeszcze raz kupowac, postawilbys na IBM Z61p czy na HP nw8440 ktorego juz masz :)

Napisano
  • Autor

Znalazlem jeszcze cos takiego : Asus G2P za 7,763pln

parametry : Core 2 Duo T7200 2.0GHz (4MB L2 cache), 17.1'' TFT (WXGA+, 8ms response) - ATI X1700 512MB - 2 GB(1GBx2) DDRII 667 - 160GB SATA

co o tym sadzicie?

Napisano
  • Autor

jaka jest najlepsza karta mobilna do grafiki? : Quadro 2500M, Quadro 1500M, Quadro FX 350M, Quadro NVS 110M, FireGL v5000/v5200, FireGL v3500 ?

Napisano

Jak ja kupowalem swojego HP to IBM dopiero wprowadzal lapki z kartami FireGL. ale jakbym mial wybierac, to wybralbym jeszcze raz HP. Bardzo podoba mi sie ich design, no a co wiecej maja 3 letnia gwarancje na caly swiat.

Pozdrawiam

xaoo

P.S.

Na pewno nie kupil bym lapka z karta inna niz FireGL :D Ati ROCKS!!

Napisano

poczekajcie pół roku i ten cały sprzęt wart 10 k i więcej będzie wart 2-3...

czy warto??

Napisano

@Yasutoco

Jak dla mnie dziwne to Twoje rozumowanie. Moze pomontujesz grafe na Pentiumie 133, bo po co wydawac kase na nowszy sprzet?? Skoro i tak sie zestarzeje.

Ja mam swojego HP od juz prawie roku i jakos nie stracil bardzo na wartosci. i nie narzekam. Zreszta tak bylo jest i bedzie ze wszystkim. Wszystko kiedys bedzie starsze i gorsze no i bardziej dostepne. Po co dzialac w Maxie 9 skoro 5 tez jest dobra?? Tylko czy jest sens stac lub cofac sie skoro wszystko idzie naprzod??

Pozdrawiam

xaoo