Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam prośbę i pytanie zarazem. W komputerze jest RAID (mirror) i teraz chciałbym wyjąć te dwa dyski i włożyć na chwile inny dysk z systemem, a potem znowu wpakować do kompa stare dwa z RAID'em. Teraz pojawia sie pytanie:

Czy wszystko pozostanie w porządku ?

A dokładniej tłumacząc...

Mam komputer, a w nim dwa dyski 250GB z RAID'em (mirror). Teraz, chcę wyjąć te dwa dyski odłożyć, a w tym czasie wpiąć jeden zwykły dysk 160GB na którym mam systemik albo go jeszcze raz instalne jeżeli taka będzie potrzeba. Po upływie np: tygodnia mam zamiar znowu powrócić do poprzednich dwóch dysków, ale czy RAID pozostanie nie naruszony i czy przy tym wszystkim nie będzie żadnych komplikacji ?

pzdr all :)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Odlaczasz dyski, odkladasz, musisz miec jakies narzedzie konfiguracyjne do RAID'a (w plytach z chpisetem nvidi - media shield, nie wiem jak u innych), wylaczasz RAID'a i podlaczasz co tam chcesz. Nic nie powinno sie stac. Wazne zebys pozniej wszystko ustawil tak jak na poczatku jak bedziesz podlaczal dyski ktore dzialaly w RAID'zie

Napisano
  • Autor

aha czyli bez takich czynności nie da rady sie obyć ? bez naruszania ustawień RAID'u ?

Napisano

Zle zaczalem. Moze sprawdz najpierw czy masz w biosie taka opcje jak RAID - enalbed/disabled. U mnie to dziala w ten sposob ze jak jest disabled to komputer traktuje dyski podlaczone do plyty jako kazdy oddzielny, a jak jest enabled to po bootowaniu wlacza sie medi shield i widzi je jako stipe'a. Czyli moge to wlaczac i wylaczac a parametry zapisane w mediashield takie jak wielkosc paczki i dyski twarzace macierz pozostaja bez zmian.

Wychodzi na to ze tak naprawde nie narusza sie ustawien RAID'a

Jaka masz plyte?

Napisano
  • Autor

Asus Striker Extreme --> no tak ale właśnie czy jesteś pewien, że po załączniu ? ponownym = enabled, to czy to zostanie w stanie nienaruszonym tak jak bylo ??

Napisano

Jestem pewien ze u mnie tak jest. Ja mam P5N32 SLI SE Deluxe, wiec nf4 u ciebie juz chyba 6, ale wciaz nvidia, wiec mediashield jest.

U mnie bylo tak ze bawilem sie biosem i wyskoczyl checksum error. Przywrocilem domyslne ustawienia biosa i wpadlem w panike bo mi windows nie startowal. Okazalo sie ze domyslnie RAID byl wylaczony. Po przestawieniu na enabled wszystko bylo ok. Czyli mozna to sobie przestawiac i w zaden sposob nie narusza to konfiguracji mediashield.

Pzdr