Gość Johns Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 Od dłuższego czasu zastanawiłem się jak można kierować samochodem w reaktorze (chodzi mi o możliwość skręcania kołami i zmianę ich prędkości), ale nie doszedłem do rozwiązanie tego problemu więc liczę na Waszą pomoc. Dotychczas próbowałem zrobić takie auto przy pomocy TOY CAR, ale jak wiadomo nie daje to możliwości skręcania kołami, a właście taki efekt chciałem uzyskać. Wiem, że niektórzy piszą scripty, ale nie mam pojęcia gdzie mógłbym taki znaleść. Jeśli ktoś wie to będę wdzięczny za pomoc.
Tomala Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Nigdy nie bawiłem się toy carem w reactorze i nie wiem jak to działa ale jak chcesz kontrolować skręcanie kół w prosty sposób to w maxie jest coś takiego jak wire parameters. Możesz znaleźć to polecenie klikając prawym przyciskiem myszy na obiekt. I tak za pomocą Wire parameters możesz łączyć transformację jednego obiektu z transformacją drugiego (lub z kilkoma). Czyli w twoim przypadku możesz połączyć obrót obydwu kół (wokół dowolnej osi) z obrotem (lub inną transformacją: scale lub move) dowolnego obiektu. Przykładowo możesz zrobić sobie prostą kierownicę (czy co tylko chcesz) i obracając ją będą się skręcały koła. Mam nadzieję że się przyda. Pozdrawiam.
Master Kiełbaster Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 o ile drutowanie wogóle zadziała z reactorem. tu masz specjalne pluginy do animacj samochodów: https://secure.craftanimations.com/index.cfm?objectid=8ADFCF1E-0D52-51D5-19158F64349A1900&cat=AA1EAF6D-ECF1-1742-8D115BEFF3775801&img=vehicles#products hmm a jednak sie da: http://pl.youtube.com/watch?v=xEaSBDxjTK0
Gość Johns Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Dzięki Wam za fatyge, ale niestety jeszcze nie rozwiązuje to mojego problemu. Tomala nie udało mi się połączyć działanie tej opcji z reactorem chociaż dobrze wiedzieć,że coś takiego jest (na pewno przyda się kiedy indziej). A co do Master Kiełbastera to te pluginy no wiesz nie myślałem że przyjdzie mi za to bulić. W każdym razie dzięki za pomoc.
Master Kiełbaster Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 wire parameters też działają. a co jak i gdzie znajdziesz w helpie :*
Rekomendowane odpowiedzi