Jump to content

Program do montażu wideo

Recommended Posts

Guest Alice
Posted

Witam!

Szukam programu za pomocą którego można łączyć ze sobą animację 3d i film oraz dokonymwać różnego rodzaju efektów montażowych.

Przykładowy filmik:

http://tinyurl.com/2axrh2

Ciekawi mnie, jak można uzyskać taki efekt, że na ruchomym obrazie wideo umieszczony obiekt 3d zmienia położenie w stosunku do otoczenia a całość jeszcze bardziej realistycznie wygląda bo kamera cały czas się porusza.

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted
Witam!

Szukam programu za pomocą którego można łączyć ze sobą animację 3d i film oraz dokonymwać różnego rodzaju efektów montażowych.

Przykładowy filmik:

http://tinyurl.com/2axrh2

Ciekawi mnie, jak można uzyskać taki efekt, że na ruchomym obrazie wideo umieszczony obiekt 3d zmienia położenie w stosunku do otoczenia a całość jeszcze bardziej realistycznie wygląda bo kamera cały czas się porusza.

1. Zagadnienie, o które pytasz nazywa się kompozycja video. Programów kompozycyjnych jest bez liku:

Adobe After Effects, eye-on Fusion, Autodesk Combustion, Apple Shake, The Foundry Nuke, Side Effects Halo, Avid Illusion....

Także Blender ma wbudowany kompozytor. Nic o nim niestety nie wiem. Nie znam także (poza blenderem) kompozytora darmowego, który nadawałby się do użytku ( o ile ten blenderowy się nadaje)

2. Jeśli chodzi o materiał, o który pytasz, sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, ponieważ najpierw odbył się matchmoving, czyli odtworzenie ruchu kamery z materiału video. Dane te zostały użyte w programie 3D do wyrenderowania obiektu. Dzięki temu ufo porusza się w przestrzeni zarejestrowanej przez kamerę. Znów, jest cała paleta programów do matchmovingu. Zajrzyj na wikipedię pod hasło match moving. (Istnieją nawet dwa darmowe matchmovery)

3. To jest pytanie na subforum "Editing & Compositing". Znajdziesz tam ludzi, którzy się na tym znają. A to Ci się przyda, bo - jeśli wolno mi zauważyć - nauka kompozycji efektów nie jest kwestią jednego wieczoru...;)

powodzienia,

skk.

Posted

Jeżeli chodzi o darmowy soft do compositingu to natknąłem się na program o nazwie Jahshaka. Obecnie w wersji 2.0. Osobiście nie używam, wiem tylko że istnieje właśnie coś takiego do compositingu w open source.

Posted

Znam i wiem, że tego się nie da używać... chociaż ciekawostką jest, że to jest program oparty o GPU. Tyle że twórca uparł się napisać w domu drugie Inferno i w ogóle najwyraźniej niewielkie ma pojęcie o pracy kompozytora. Jashaka to jest zabawka a nie narzędzie. Wolałbym już w Photoshopie pracować...