Gość Alice Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 Witam! Szukam programu za pomocą którego można łączyć ze sobą animację 3d i film oraz dokonymwać różnego rodzaju efektów montażowych. Przykładowy filmik: http://tinyurl.com/2axrh2 Ciekawi mnie, jak można uzyskać taki efekt, że na ruchomym obrazie wideo umieszczony obiekt 3d zmienia położenie w stosunku do otoczenia a całość jeszcze bardziej realistycznie wygląda bo kamera cały czas się porusza.
SYmek Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 Witam! Szukam programu za pomocą którego można łączyć ze sobą animację 3d i film oraz dokonymwać różnego rodzaju efektów montażowych. Przykładowy filmik: http://tinyurl.com/2axrh2 Ciekawi mnie, jak można uzyskać taki efekt, że na ruchomym obrazie wideo umieszczony obiekt 3d zmienia położenie w stosunku do otoczenia a całość jeszcze bardziej realistycznie wygląda bo kamera cały czas się porusza. 1. Zagadnienie, o które pytasz nazywa się kompozycja video. Programów kompozycyjnych jest bez liku: Adobe After Effects, eye-on Fusion, Autodesk Combustion, Apple Shake, The Foundry Nuke, Side Effects Halo, Avid Illusion.... Także Blender ma wbudowany kompozytor. Nic o nim niestety nie wiem. Nie znam także (poza blenderem) kompozytora darmowego, który nadawałby się do użytku ( o ile ten blenderowy się nadaje) 2. Jeśli chodzi o materiał, o który pytasz, sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, ponieważ najpierw odbył się matchmoving, czyli odtworzenie ruchu kamery z materiału video. Dane te zostały użyte w programie 3D do wyrenderowania obiektu. Dzięki temu ufo porusza się w przestrzeni zarejestrowanej przez kamerę. Znów, jest cała paleta programów do matchmovingu. Zajrzyj na wikipedię pod hasło match moving. (Istnieją nawet dwa darmowe matchmovery) 3. To jest pytanie na subforum "Editing & Compositing". Znajdziesz tam ludzi, którzy się na tym znają. A to Ci się przyda, bo - jeśli wolno mi zauważyć - nauka kompozycji efektów nie jest kwestią jednego wieczoru...;) powodzienia, skk.
Kawka Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 Jeżeli chodzi o darmowy soft do compositingu to natknąłem się na program o nazwie Jahshaka. Obecnie w wersji 2.0. Osobiście nie używam, wiem tylko że istnieje właśnie coś takiego do compositingu w open source.
SYmek Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 Znam i wiem, że tego się nie da używać... chociaż ciekawostką jest, że to jest program oparty o GPU. Tyle że twórca uparł się napisać w domu drugie Inferno i w ogóle najwyraźniej niewielkie ma pojęcie o pracy kompozytora. Jashaka to jest zabawka a nie narzędzie. Wolałbym już w Photoshopie pracować...
Rekomendowane odpowiedzi