Skocz do zawartości

Licencje EDU

Turbo Faflun

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>>>>>>>>>>>>>> WSTĘP

hej! szukalem na forum podobnego watku, ale zaden nie rozwial moich watpliwosci, dlatego postanowilem zalozyc niniejszy... zawodowo zajmuje sie projektowaniem graficznym. grafika trojwymiarowa interesuje sie na razie czysto hobbystycznie z 3ds mam stycznosc juz od jakiegos czasu i zarowno program jak i dziedzina sztuki, ktorej dotyczy zafascynowala mnie na tyle, ze postanowilem kupic wlasna licencje.

3ds zamierzam na razie wykorzystywac niekomercyjnie, na zasadzie sztuki dla sztuki. mysle tez o ewentualnym przekwalifikowaniu sie na branze reklamy TV, filmu i animacji, projektowanie gier, wizualizacji itp., zeby nie zasiedziec sie w dizajnie na cale zycie, dlatego chcialbym moc sie legalnie uczyc 3ds i w przyszlosci moc spokojnie promowac swoje prace (w portfoliach, festiwalach, internecie), lecz niekoniecznie sprzedawac je i dzieki temu znalezc mozliwosc zajecia sie tym zawodowo za kilka lat, naturalnie wtedy juz przy uzyciu w pelni komercyjnej licencji.

do czego zmierzam... przegladalem ostatnio oferty sklepow sprzedajacych oprogramowanie AUTODESC i niestety wydaly mi sie bardzo niejasne... pomine juz ze na stronie autodesc.pl niewiele znalazlem informacji o typach licencji etc. (chociaz moze niedoszukalem)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> SEDNO

prosze zebyscie pomogli mi polapac sie w rodzajach i ograniczeniach licencji edukacyjnych na jedno stanowisko (bo rozumiem ze korzystając z nich moge sie zaprezentowac w swiecie CG pod warunkiem ze nie bede na tym zarabial, tak?)

znalazlem takie:

Wersje edukacyjne

3ds Max 9 EDU pakiet startowy

Pakiet startowy- podstawowy, zawiera jedno stanowisko oprogramowania. Jest możliwość wykupienia subskrypcji.

pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? ile trwa licencja? co to jest ta subskrypcja? czy sa jakies paskudne znaki wodne po calej przekatnej randera? jakie ograniczenia?

3ds Max 9 EDU 1 License Wersja jednostanowiskowa. 3ds MAX idealnie spełnia swoją role na wydziałach związanych z grafiką komputerową, multimediami, animacją, produkcją filmową i telewizyjną, ale również jest wykorzystywany na kierunkach architektury, mechaniki i planowania przestrzennego

pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? ile trwa licencja? sa znaki wodne? jakie ograniczenia?

3ds Max 9 EDU Student Specjalnie dla studentów stworzona została wersja studencka pozwalająca na dostęp do legalnego oprogramowania nie tylko na uczelni, ale i w domu. Proponujemy zakup oprogramowania za ułamek ceny komercyjnej. Jest to pełnowartościowy program, który pozwoli na rozwój i pomoże w samodzielnej pracy. Licencja studencka ważna jest przez 14 miesięcy.

pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? sa znaki wodne? jakie ograniczenia?

Subskrypcje

subskrypcja (1 rok)

pytanie >>>>>> co to w ogole jest ta subskrypcja? ;)

naturalnie moglbym napisac do obslugi handlowej, ale wierze ze od Was dowiem sie wiecej, za co z gory serdecznie dziekuje poza tym to oferta tylko jednego sklepu... a pewnie one tez sie nieco roznia miedzy soba...

niewykluczone ze niedostatecznie gorliwie szukalem odpowiedzi i bede wdzieczny za kazdy link, ktory moglem przeoczyc

pozdrawiam, T.Faflun

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

zonk! rupik coś nie odpisuje...

zaczynam odnosić wrażenie jakby wersje edukacyjne nikogo nie interesowały, a nie wierze ze wszyscy uczciwi pracują na pełnowartościowych komercyjnych, albo mordują sie na trialach.

na żadnej stronie nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji... nie wiem nawet jak wygląda licencja i znak wodny wersji studenckiej, a jest to istotna kwestia.

wszędzie tylko lakoniczne wzmianki.

chyba specjalnie pojadę do procadu żeby sie czegoś dowiedzieć.

Witam, posiadam 3ds maxa 9 wersje studencką, z tego co pamiętam jest ona na legitymacje studencką czy w przypadku gimnazjalistów/licealistów szkolną. Nie ma żadnych znaków wodnych jedyne różnice to to że na początku po uruchomieniu programu wyskakuje okienko które informuje że to wersja edukacyjna bla, bla i w "About 3ds Max" pokazuje ile dni jeszcze zostało. Licencja jest na 24 a nie 14 miesięcy. Pakiet zawiera: 3d max 9, backburner, Autodesk DWF Viewer i jeszcze jakiś program od licencji czas wygaśnięcia i takie tam(przysyłają w takim pudełku jak po dvd :P). Kupowałem przez chstudio zadzwoń a pewnie odpowiedzą Ci na wszystkie pytania :)

pozdrawiam

wielkie dziex AlekGo, obczaje... podniosłeś mnie na duchu, bo już powątpiewałem... :D

swoja droga chyba gdzieś czytałem ze w pakiecie studenckim dorzucają jeszcze combustion... jutro jak wrócę z działki przekręcę do nich i napiszę czego sie dowiedziałem...

zastanawiam się jeszcze jak wygląda sprawa licencji edukacyjnych w przypadku wyjścia nowszej wersji... domyślam sie ze edu nie podlega aktualizacji, ale w październiku autodesk wypuszcza 3ds 2008. zastanawiam sie czy wersje 2008 edu tez zaczną być wtedy dostępne w podobnej cenie...

serwus :)

watku nie czytałem. akurat wczoraj o tym myslałem , że fajnym pomysłem byłoby zaprosznie kogoś z dystrybutorów do takiego Q&A. Mysle że byłoby zainteresowanie :)

Moze ktoś z moderatorów by to zorganizował ? Mysle , że to fajny pomysł :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

kupiłem edukacyjną, dokładniej studencką. na komercyjną nie było mnie stać...dalej w sumie mnie nie stać, ale w pracy mam więc do domu już nie potrzebuje...

wersja edukacyjna różni się jedynie od pełnej rodzajem licencji...mianowicie jest klauzula, że nie można jej wykorzystywać w celach komercyjnych...

co do wersji studenckiej to z tego co pamiętam to musiałem mieć zaświadczenie z uczelni, że jestem studentem...a co do aktualizacji to wszelkie serwispacki bez problemu można ściagać...noooo ale nie sądze żeby to obejmowało aktualizacje do następnej wersji 3ds Max, więc chyba warto poczekać do października na nowego Maxa bo raczej wersje edukacyjne będą też dostępne...

kannu Q&A z dystrybutorem to bardzo dobry pomysł. raz na zawsze rozwiałoby to wątpliwości związane z licencjami...Tymbardziej, że na tym forum jest sporo potencjalnych przyszłych klientów :D

hmm... właściwie to w dużej mierze odpowiada na moje pytania... wobec tego bardzo serdecznie dziękuje wszystkim :D

myślę ze Q&A czy jakiś FAQ dotyczący licencji, złożony do kupy przy pomocy dystrybutora to faktycznie dobry pomysł, bo z pewnością licencje i kwestie prawne budzą dużo wątpliwości wśród nieobeznanych, jak to zauważyli kaanu i chudy, potencjalnych nabywców.

swoja drogo sam stosunkowo niedawno dowiedziałem sie o wersjach EDU... jak sie ludzi uświadomi za jak stosunkowo niewielką kwotę można legalnie działać w 3d na profesjonalnym (bo nie oszukujmy sie, często ma to znaczenie) oprogramowaniu i promować swój talent, to jak sadze spadnie ilość nielegalnych kopii... przynajmniej trochę, tak myślę.