Napisano 11 Sierpie艅 200717 l >>>>>>>>>>>>>>>>> WST臉P hej! szukalem na forum podobnego watku, ale zaden nie rozwial moich watpliwosci, dlatego postanowilem zalozyc niniejszy... zawodowo zajmuje sie projektowaniem graficznym. grafika trojwymiarowa interesuje sie na razie czysto hobbystycznie z 3ds mam stycznosc juz od jakiegos czasu i zarowno program jak i dziedzina sztuki, ktorej dotyczy zafascynowala mnie na tyle, ze postanowilem kupic wlasna licencje. 3ds zamierzam na razie wykorzystywac niekomercyjnie, na zasadzie sztuki dla sztuki. mysle tez o ewentualnym przekwalifikowaniu sie na branze reklamy TV, filmu i animacji, projektowanie gier, wizualizacji itp., zeby nie zasiedziec sie w dizajnie na cale zycie, dlatego chcialbym moc sie legalnie uczyc 3ds i w przyszlosci moc spokojnie promowac swoje prace (w portfoliach, festiwalach, internecie), lecz niekoniecznie sprzedawac je i dzieki temu znalezc mozliwosc zajecia sie tym zawodowo za kilka lat, naturalnie wtedy juz przy uzyciu w pelni komercyjnej licencji. do czego zmierzam... przegladalem ostatnio oferty sklepow sprzedajacych oprogramowanie AUTODESC i niestety wydaly mi sie bardzo niejasne... pomine juz ze na stronie autodesc.pl niewiele znalazlem informacji o typach licencji etc. (chociaz moze niedoszukalem) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> SEDNO prosze zebyscie pomogli mi polapac sie w rodzajach i ograniczeniach licencji edukacyjnych na jedno stanowisko (bo rozumiem ze korzystaj膮c z nich moge sie zaprezentowac w swiecie CG pod warunkiem ze nie bede na tym zarabial, tak?) znalazlem takie: Wersje edukacyjne 3ds Max 9 EDU pakiet startowy Pakiet startowy- podstawowy, zawiera jedno stanowisko oprogramowania. Jest mo偶liwo艣膰 wykupienia subskrypcji. pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? ile trwa licencja? co to jest ta subskrypcja? czy sa jakies paskudne znaki wodne po calej przekatnej randera? jakie ograniczenia? 3ds Max 9 EDU 1 License Wersja jednostanowiskowa. 3ds MAX idealnie spe艂nia swoj膮 role na wydzia艂ach zwi膮zanych z grafik膮 komputerow膮, multimediami, animacj膮, produkcj膮 filmow膮 i telewizyjn膮, ale r贸wnie偶 jest wykorzystywany na kierunkach architektury, mechaniki i planowania przestrzennego pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? ile trwa licencja? sa znaki wodne? jakie ograniczenia? 3ds Max 9 EDU Student Specjalnie dla student贸w stworzona zosta艂a wersja studencka pozwalaj膮ca na dost臋p do legalnego oprogramowania nie tylko na uczelni, ale i w domu. Proponujemy zakup oprogramowania za u艂amek ceny komercyjnej. Jest to pe艂nowarto艣ciowy program, kt贸ry pozwoli na rozw贸j i pomo偶e w samodzielnej pracy. Licencja studencka wa偶na jest przez 14 miesi臋cy. pytanie >>>>>> co zawiera pakiet? sa znaki wodne? jakie ograniczenia? Subskrypcje subskrypcja (1 rok) pytanie >>>>>> co to w ogole jest ta subskrypcja? ;) naturalnie moglbym napisac do obslugi handlowej, ale wierze ze od Was dowiem sie wiecej, za co z gory serdecznie dziekuje poza tym to oferta tylko jednego sklepu... a pewnie one tez sie nieco roznia miedzy soba... niewykluczone ze niedostatecznie gorliwie szukalem odpowiedzi i bede wdzieczny za kazdy link, ktory moglem przeoczyc pozdrawiam, T.Faflun
Napisano 11 Sierpie艅 200717 l napisz do Rupika a z pewno艣ci膮 dowiesz si臋 wi臋cej :P Zdaje sie mnie 偶e je艣li nie jeste艣 studentem to musisz kupi膰 3ds Max 9 EDU pakiet startowy
Napisano 11 Sierpie艅 200717 l Autor :D nice and simple... ale masz racje, zobacze co mi odpisza i postne tutaj, moze komus sie przyda... swoja droga robie podyplomowe, wiec jak sadze kwalifikuje sie na studenta... wlasciwie na to licze, bo 3ds za 400 zl to... delikatnie mowiac bardzo ciekawa oferta...
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l Autor zonk! rupik co艣 nie odpisuje... zaczynam odnosi膰 wra偶enie jakby wersje edukacyjne nikogo nie interesowa艂y, a nie wierze ze wszyscy uczciwi pracuj膮 na pe艂nowarto艣ciowych komercyjnych, albo morduj膮 sie na trialach. na 偶adnej stronie nie mog臋 znale藕膰 偶adnych konkretnych informacji... nie wiem nawet jak wygl膮da licencja i znak wodny wersji studenckiej, a jest to istotna kwestia. wsz臋dzie tylko lakoniczne wzmianki. chyba specjalnie pojad臋 do procadu 偶eby sie czego艣 dowiedzie膰.
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l no ja nie iwem czemu Ci nie opdisuj膮. ja na nastepny dzie艅 dosta艂em oferte zakupu.
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l Witam, posiadam 3ds maxa 9 wersje studenck膮, z tego co pami臋tam jest ona na legitymacje studenck膮 czy w przypadku gimnazjalist贸w/licealist贸w szkoln膮. Nie ma 偶adnych znak贸w wodnych jedyne r贸偶nice to to 偶e na pocz膮tku po uruchomieniu programu wyskakuje okienko kt贸re informuje 偶e to wersja edukacyjna bla, bla i w "About 3ds Max" pokazuje ile dni jeszcze zosta艂o. Licencja jest na 24 a nie 14 miesi臋cy. Pakiet zawiera: 3d max 9, backburner, Autodesk DWF Viewer i jeszcze jaki艣 program od licencji czas wyga艣ni臋cia i takie tam(przysy艂aj膮 w takim pude艂ku jak po dvd :P). Kupowa艂em przez chstudio zadzwo艅 a pewnie odpowiedz膮 Ci na wszystkie pytania :) pozdrawiam
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l Autor napisa艂em dzisiaj trzeciego maila... do 3x sztuka. BTW chudy, kupi艂e艣 edukacyjna czy komercyjna? nie widz臋 na twoich pracach 偶adnych znaczk贸w wodnych. mo偶e odpisali ci tak pr臋dko bo nie zawraca艂e艣 im g艂owy licencja za marne 500 z艂. ;)
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l Autor wielkie dziex AlekGo, obczaje... podnios艂e艣 mnie na duchu, bo ju偶 pow膮tpiewa艂em... :D swoja droga chyba gdzie艣 czyta艂em ze w pakiecie studenckim dorzucaj膮 jeszcze combustion... jutro jak wr贸c臋 z dzia艂ki przekr臋c臋 do nich i napisz臋 czego sie dowiedzia艂em... zastanawiam si臋 jeszcze jak wygl膮da sprawa licencji edukacyjnych w przypadku wyj艣cia nowszej wersji... domy艣lam sie ze edu nie podlega aktualizacji, ale w pa藕dzierniku autodesk wypuszcza 3ds 2008. zastanawiam sie czy wersje 2008 edu tez zaczn膮 by膰 wtedy dost臋pne w podobnej cenie...
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l serwus :) watku nie czyta艂em. akurat wczoraj o tym mysla艂em , 偶e fajnym pomys艂em by艂oby zaprosznie kogo艣 z dystrybutor贸w do takiego Q&A. Mysle 偶e by艂oby zainteresowanie :) Moze kto艣 z moderator贸w by to zorganizowa艂 ? Mysle , 偶e to fajny pomys艂 :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 21 Sierpie艅 200717 l kupi艂em edukacyjn膮, dok艂adniej studenck膮. na komercyjn膮 nie by艂o mnie sta膰...dalej w sumie mnie nie sta膰, ale w pracy mam wi臋c do domu ju偶 nie potrzebuje... wersja edukacyjna r贸偶ni si臋 jedynie od pe艂nej rodzajem licencji...mianowicie jest klauzula, 偶e nie mo偶na jej wykorzystywa膰 w celach komercyjnych... co do wersji studenckiej to z tego co pami臋tam to musia艂em mie膰 za艣wiadczenie z uczelni, 偶e jestem studentem...a co do aktualizacji to wszelkie serwispacki bez problemu mo偶na 艣ciaga膰...noooo ale nie s膮dze 偶eby to obejmowa艂o aktualizacje do nast臋pnej wersji 3ds Max, wi臋c chyba warto poczeka膰 do pa藕dziernika na nowego Maxa bo raczej wersje edukacyjne b臋d膮 te偶 dost臋pne... kannu Q&A z dystrybutorem to bardzo dobry pomys艂. raz na zawsze rozwia艂oby to w膮tpliwo艣ci zwi膮zane z licencjami...Tymbardziej, 偶e na tym forum jest sporo potencjalnych przysz艂ych klient贸w :D
Napisano 22 Sierpie艅 200717 l http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=36815&page=3&highlight=licencja
Napisano 22 Sierpie艅 200717 l Autor hmm... w艂a艣ciwie to w du偶ej mierze odpowiada na moje pytania... wobec tego bardzo serdecznie dzi臋kuje wszystkim :D my艣l臋 ze Q&A czy jaki艣 FAQ dotycz膮cy licencji, z艂o偶ony do kupy przy pomocy dystrybutora to faktycznie dobry pomys艂, bo z pewno艣ci膮 licencje i kwestie prawne budz膮 du偶o w膮tpliwo艣ci w艣r贸d nieobeznanych, jak to zauwa偶yli kaanu i chudy, potencjalnych nabywc贸w. swoja drogo sam stosunkowo niedawno dowiedzia艂em sie o wersjach EDU... jak sie ludzi u艣wiadomi za jak stosunkowo niewielk膮 kwot臋 mo偶na legalnie dzia艂a膰 w 3d na profesjonalnym (bo nie oszukujmy sie, cz臋sto ma to znaczenie) oprogramowaniu i promowa膰 sw贸j talent, to jak sadze spadnie ilo艣膰 nielegalnych kopii... przynajmniej troch臋, tak my艣l臋.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto