Napisano 20 Sierpień 200717 l hey ho robię filma, który ma być na kompa i na tv moje pytanie jak radzicie sobie z tym, że telewizory lubią obcinać obraz, kóry na kompie jest elegancko wyświetlany ? głównie chodzi mi o to czy robicie osobną wersję na kompa i na dvd ? czy jakoś robicie jedną wersję np z dopasowaniem przez title i action safe (afterek)? i na tv wygląda spoko, a na kompie widać "gołą" przestrzeń i np. logo w rogu które do krawędzi ma nienaturalnie daleko ? pomyślałem, ze można w sumie przeskalować obraz o ileś pikseli, dodać dookoła czarną przestrzeń i jak coś to tv sobie obetnie właśnie to czarne cholerstwo, a nie sam film - z tym, że na kompie znowu będzie widoczne, że jest dookoła czarna przestrzeń... więc pytanie: trzeba w dwóch filmach, czy można w jednym ?
Napisano 20 Sierpień 200717 l Nigdy nie slyszalem, zeby ktos z tego powodu przygotowywal dwie wersje, ale wolna droga, przeciez wolno Ci. Moze nawet kiedys zrobilem podobna rzecz.. ale to byl skan. W przypadku pracy na materiale wskanowanym z tasmy, to sie czesto zdarza. Material filmowy sam wymusza czarna ramke, i CG musi sie do nie dostosowac. (Obciecie jej byloby bledem wlasnie z powodu sprawy, o ktora pytasz). Podstawowa sprawa, o ktorej powinienes pamietac, jesli zalezy Ci na jakosci, to ze zmierzysz sie z innym rozmiarem pixela w TV, czyli Twoj film wyrenderowany z kwadratowym pixelem rozciagnie sie w TV. Twoje jajko bedzie bardziej okragle a okrag bedzie pozioma elipsa. Jesli chcesz tego uniknac, musisz renderowac z odpowiednim pixelem.... Albo przeskalowac obrazek w kompozycji. Braknie Ci go wtedy po bokach... to raz. Dwa, ze od razu masz swoje czarne ramki (tylko po bokach) a trzy, ze bedzie przefiltrowany, czyli troche stracisz jakosc, ale w przypadku emisji na telewizorach to nie ma wielkiego znaczenia, i tak wszystko wyglada zle ;).
Napisano 20 Sierpień 200717 l zrob wersje do tv, a na kompa przekonwertuj juz pozniej w virtual dub, cropujac pasy
Napisano 21 Sierpień 200717 l Nie widze sensu przygotowywania osobnych wersji, jeżeli chcesz napis w rogu, to nie dopasowujesz do title safe, tylko tv safe, który nie jest wcale taki duży... A pomyślałeś o przypadku, gdy ktoś ma tv lcd albo plazme ? Te już nie obcinają obrazu
Napisano 21 Sierpień 200717 l Autor no moim zdaniem jest dość duży, ale to widać kwestia gustu tak, pomyślałem, o przypadku, kiedy ktoś ma plazmę albo elsidi, myślałem, ze wiadomo, że chodzi mi o lampy
Napisano 29 Sierpień 200717 l Ja myślę, że chyba warto iść z duchem czasu i powinieneś olać wersję na tv. LCD i plazmy powoli wypalają lampy. Poza tym te nowsze tv wyświetlają obraz całkiem dobrze, więc raczej nie warto się przejmować. Tak czy inaczej kilka wersji powinieneś przygotować - wchodzimy w erę HD, a tego zwykły TV nie przetrawi niestety.
Napisano 29 Sierpień 200717 l tv to tv, zawsze pal i byl spokoj HD to to milion rozdzielczosci i zastanawiac sie na ktorej bedzie to dobrze wyswietlalo a na ktorej gubic bedzie istotne szegoly to juz nie lada gratka http://alf3.urz.unibas.ch/div/resolution.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9b/Vector_Video_Standards2.png