Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

hey ho

robi臋 filma, kt贸ry ma by膰 na kompa i na tv

moje pytanie jak radzicie sobie z tym, 偶e telewizory lubi膮 obcina膰 obraz, k贸ry na kompie jest elegancko wy艣wietlany ?

g艂贸wnie chodzi mi o to czy robicie osobn膮 wersj臋 na kompa i na dvd ? czy jako艣 robicie jedn膮 wersj臋 np z dopasowaniem przez title i action safe (afterek)? i na tv wygl膮da spoko, a na kompie wida膰 "go艂膮" przestrze艅 i np. logo w rogu kt贸re do kraw臋dzi ma nienaturalnie daleko ?

pomy艣la艂em, ze mo偶na w sumie przeskalowa膰 obraz o ile艣 pikseli, doda膰 dooko艂a czarn膮 przestrze艅 i jak co艣 to tv sobie obetnie w艂a艣nie to czarne cholerstwo, a nie sam film - z tym, 偶e na kompie znowu b臋dzie widoczne, 偶e jest dooko艂a czarna przestrze艅...

wi臋c pytanie: trzeba w dw贸ch filmach, czy mo偶na w jednym ?

• Odpowiedzi 7
  • Wy艣wietle艅 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nigdy nie slyszalem, zeby ktos z tego powodu przygotowywal dwie wersje, ale wolna droga, przeciez wolno Ci. Moze nawet kiedys zrobilem podobna rzecz.. ale to byl skan.

W przypadku pracy na materiale wskanowanym z tasmy, to sie czesto zdarza. Material filmowy sam wymusza czarna ramke, i CG musi sie do nie dostosowac. (Obciecie jej byloby bledem wlasnie z powodu sprawy, o ktora pytasz).

Podstawowa sprawa, o ktorej powinienes pamietac, jesli zalezy Ci na jakosci, to ze zmierzysz sie z innym rozmiarem pixela w TV, czyli Twoj film wyrenderowany z kwadratowym pixelem rozciagnie sie w TV. Twoje jajko bedzie bardziej okragle a okrag bedzie pozioma elipsa.

Jesli chcesz tego uniknac, musisz renderowac z odpowiednim pixelem....

Albo przeskalowac obrazek w kompozycji. Braknie Ci go wtedy po bokach... to raz.

Dwa, ze od razu masz swoje czarne ramki (tylko po bokach) a trzy, ze bedzie przefiltrowany, czyli troche stracisz jakosc, ale w przypadku emisji na telewizorach to nie ma wielkiego znaczenia, i tak wszystko wyglada zle ;).

Napisano

zrob wersje do tv, a na kompa przekonwertuj juz pozniej w virtual dub, cropujac pasy

Napisano

Nie widze sensu przygotowywania osobnych wersji, je偶eli chcesz napis w rogu, to nie dopasowujesz do title safe, tylko tv safe, kt贸ry nie jest wcale taki du偶y...

A pomy艣la艂e艣 o przypadku, gdy kto艣 ma tv lcd albo plazme ? Te ju偶 nie obcinaj膮 obrazu

Napisano
  • Autor

no moim zdaniem jest do艣膰 du偶y, ale to wida膰 kwestia gustu

tak, pomy艣la艂em, o przypadku, kiedy kto艣 ma plazm臋 albo elsidi,

my艣la艂em, ze wiadomo, 偶e chodzi mi o lampy

Napisano

Ja my艣l臋, 偶e chyba warto i艣膰 z duchem czasu i powiniene艣 ola膰 wersj臋 na tv. LCD i plazmy powoli wypalaj膮 lampy. Poza tym te nowsze tv wy艣wietlaj膮 obraz ca艂kiem dobrze, wi臋c raczej nie warto si臋 przejmowa膰. Tak czy inaczej kilka wersji powiniene艣 przygotowa膰 - wchodzimy w er臋 HD, a tego zwyk艂y TV nie przetrawi niestety.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci