oskar_h Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 Witam Chciałbym spytac w jaki sposob mozna uzyskac miekkie cienie na renderze? Chodzi mi o to, ze gdy swiatlo wpada np. przez okno, i tworzy na podlodze rozswietlony protokat, to zawsze wychodza mi bardzo ostre krawedzie ceinia. Chcialbym uzyskac efekt rozmycia; im dalej od okna tym bardziej rozmyty cien. Szukalem juz podobnego tematu na forum ale nie moge nic znzalezc. Renderer jakiego uzywam to Mental Ray, a oswietlam najczesciej directional aby cienie byly rownolegle. Prosze o podpowiedz, bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam
patry Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 mr area spot i im większe width i height tym miększy cień
ema421 Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 daj kilka kilka zrudel swiatla blisko siebie , to chyba najprostrze rozwiazanie
Temporal Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 i najglupsze :] zrob tak jak ci patry radzi albo uzyj suna
oskar_h Napisano 25 Sierpień 2007 Autor Napisano 25 Sierpień 2007 patry dziekuje! wlasnie o taki efekt dokladnie mi chodzilo!
Rekomendowane odpowiedzi