Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie poniewaz moze sie ktos z Was spotkal co odpowiada za taki stan rzeczy, ze obiekty czasami widoczne "na opak" tak jak na pierwszym screenie i prawidlowo - tak jak na drugim screenie? Spotkalem sie z tym wiele razy i nigdy nie udalo mi sie zlokalizowac tej opcji.. Wg. mnie przestawia sie to w jakis sposob samoczynnie, czasami tylko po wstawieniu jakies elelmentu z zewnatrz. Niestety cofnac tego juz sie nie da a praca jest po tym strasznie utrudniona.

Dziekuje jesli ktos podpowie mi czy to po prostu bug, czy odpowiada za to jakas opcja.

www3thesigncomzleujecieiz2.th.jpg

www3thesigncomdobreujecve6.th.jpg

PN

www.3thesign.com

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie no gdzie normale:)

Siatka w obu przypadkach renderuje sie prawidlowo.. przy odwroconych normalach bylyby bledy.. pozatym to dotyczy kazdego elementu w calutkiej scenie.

Dodam tylko ze te 2 widoki powyzej to jeden jest widziany przez kamere - prawidlowo, a zle widza tylko widoki top/left/user itd..

Czyli jak edycje prowadzimy w tychze widokach to jest tragedia.

Tak jak pisalem nie jest to odosobniony przypadek.. juz nie raz maxior zaskakiwal mnie ta checą...

PN

http://www.3thesign.com

Napisano

Pomysl wart wyprobowania, jednak...

Przy starszych sterownikach zmiana na D3D lub OpenGL nic nie zmienia, super ze byly tez nowsze w sieci.. wiec je zantalowalem i rowniez przy zmianie sterownikow D3D i OpenGL problem nie znika..

Dla mnie to wszystko wyglada jakby max upodobal sobie sposob widzenia od tylu. Kazdy obiekt ma widoczne polygony te tylne a nie frontowe, pozatym jesli kilka obiektow sie na siebie naklada to widac na froncie ten ostatni a nie pierwszy...

Tak jak pisalem problem wystepuje tylko w niektorych scenach.. i to po jakims czasie, nigdy od poczatku.

No coz jesli nic nie wypali i zabraknie pomyslow to i tak przenosze sie na viste i 64 bity wiec mam nadzieje ze problem zniknie.

Dzieki z gory

---

Napisano

tak wiem.. ze moze je powodowac.. ten rozwiaze ale spowoduje inny:)

Jednak przejscie na viste jest nieuniknione, sadze ze prawie dla kazdego. A potrzebne mi sa 64 bity.

Ok, nie wazne poniewaz powodow jest wiecej, ale dziekuje za troske :)

PN

---

Napisano

Reinstalacji nie probowalem, ale na drugim kompie - wyswietla sie tak samo.. Dla mnie osobiscie to gdzies jakas opcja maxa.. tylko gdzie, wydawawac by sie moglo ze probowalem juz wszystkich opcji viewportu.