Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc

generalnie to tak jak w temacie chcialbym zrobic pasek postepu ladowania do loadera(tego z component) tyle ze pasek juz chcialbym zrobic swoj (a nie ten z component ctorego sie nieda zabardzo edytowac w zaden sposob mowie o kolorach itp) przy czym nie chodzi mi nawet o to zeby procenty pokazywalo a tylko pasek moze byc jesli to by ulatwilo sprawe, jesli ktos wie jak cos takiego zrobic bede wdzieczny.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w drugi klatce dajesz klatkę kluczową i do ActionScriptu wrzucasz w niej:

wczytane = _root.getBytesLoaded();
total = _root.getBytesTotal();
procent = int(wczytane/total*100);
pasek._xscale = procent;
if(wczytane>= total){
  gotoAndPlay(3);
};
gotoAndPlay(1);

w skrócie:

pierwsze dwie linijki pokazują ile zostało załadowane animacji i ile wazy cala animacja

potem obliczany jest procent w jakim zostala zaladowana animacja

następnie skala X paska (który musisz nazwać 'pasek' w 'instance name' aby wiadomo było o co chodzi) jest zmieniena na aktualny procent postępu.

dalej warunek czy wczytane są większe lub równe (trochę dziwne ale tak się używa) total'owi i jeżeli tak to animacja rusza do 3 klatki gdzie zaczynasz swoją animację zaś jeżeli nie to powraca do pierwszej która automatycznie leci znów do rugiej bo w niej nic nie ma i zapętla się co powoduje zmianę długości paska.

możesz wpisać np zamiast xscale, yscale co spowoduje rośnięcie paska w płaszczyźnie pionowej :)

myślę że w miarę jasno i prosto napisałem. To najprostsza chyba metoda. Dawno już w sumie w tym nie siedziałem ale powinno działać.

Jeżeli czegoś z tego nie rozumiesz to śmiało pisz. Jeżeli będę umiał to postaram się odpowiedzieć.