Napisano 4 Listopad 200222 l Mam pytanko . gdy otwieram w maxsie sceny z du┐om iloÂciom poligonˇw w oknie perspective gdy obracam scene obraz bardzo wolno chodzi (skacz)- Mam Ge2MX i Duron 850 , chce zmieniŠ jedno albo drugi (na wszystko niestety niemam kasy) co bedzie mnia│o wiekszy wp│yw na p│ynoŠ obrazu w Perspective Procek czy karta (w planach mam Ge4Ti4200) ??
Napisano 4 Listopad 200222 l W twoim przypadku procek. Ale ka┐da du┐a scena mo┐e zamuliŠ kompa. Ja mam pIII800 i vante32MB. Nie narzekam. Ale mo┐e siŕ przyzwyczai│em:)
Napisano 4 Listopad 200222 l czy ja wiem czy procek jak tylko wo viewportu to raczej karta. ja mam gforsa 2 mx i nie narzekam trzeb chowaŠ niepotrzene rzeczy.
Napisano 6 Listopad 200222 l Procek liczy siŕ w zale┐noÂci od rodzaju karty graficznej. Jedne maj▒ transformacjŕ w karcie zaimplementowane inne nie. Dodatkowo liczy siŕ jeszcze oÂwietlenie i wtedy dzia│a procek.
Napisano 6 Listopad 200222 l CO dopala Okienka ? Napewno co takiego : Quadro4 550XGL A64-B Quadro4 550XGL, 64 MB DDRRAM, 1xLFH, karta dwumonitorowa, wersja OEM (= ELSA Synergy 4 550XGL) 1500 z│ netto Jest to profesjonalna karta ze sterownikami MAXTREME do 3ds. Wszystko ma znacznie Procek napewno i pami੠ram im wiŕcej tym lepiej AMD 2000+ powinno pomuc. GF4 4400 chodzi podobnie jak QUADRO2 MXR. Bawi│em siŕ Leadtek GF4400. Antialiasing w View Port miodzio
Napisano 9 Listopad 200222 l jeÂli problem wystŕpuje przy obracaniu sceny, moze lepiej zdegradowac to do bounding boxˇw...?
Napisano 10 Listopad 200222 l nie kiedty chcesz np dokldny widok z camery ustawiŠ. wyedy potrzebujesz normalnego widoku.
Napisano 10 Listopad 200222 l ja tylko to skwituje i powiem tak : 1. jesli renderujesz elementy trwale takie 2. jak polygony to pracuje procek jesli renderujesz system czastek albo volume fog badz volume light to pracuje rowniez karta (np przy 4 megowyej karcie foga i wybuchy mozesz miec w 256 kolorach zamiast 16 milionach) 3. jesli w viewporcie cos ogladasz to meczy sie z tym karta ...bobrze jest robic tak jak powiedziano wyzej ukrywac niektore wyedytowane juz elementy a zastepowac je powiedzmy brylami podstawowymi mp obiekt o ksztalcie szesciennym i bardzo gestej siatce mozna zastapic boxem a sam obiekt ukryc widzimy w jaki sposob bedzie to wygladac (stosowac wylacznie przy ustawianiu kamery przy przemieszczniu obiktow nie zdaje to egzaminu ....wtedy jest 2 mozliwosc ) karzemy maxowi by wyswietlal element o gestej siatce jako box ale tylko ten jeden (bo jest jeszcze mozliwosc wyswietlenia wszystkiego jako boxa \"display as box\") oraz postawinia elementu prostego w pogdladzie smooth i stworzenie z nich grupy wtedy mozesz przemieszczac oba leementy jednoczesnie ...a co najwazniejsze nie obciazasz karty zbednymi przeliczeniami posrednich stadow operacji ...
Napisano 11 Listopad 200222 l wiezcie mi to dziala ... jak ktos ma tak jak ja to kazda pomoc ze strony funkcji freeze i hide jest pomocna...
Napisano 12 Listopad 200222 l Kiedy pracuje procek a kiedu karta zale┐y od karty. Wszystkim steruje poÂrednik czyli albo directx albo openGL. Jak instalujesz kartŕ instalowane s▒ odpowiednie wersje bibliotek, ktˇre albo za│atwiaj▒ co programowo albo sprzŕtowo.