Napisano 12 Wrzesień 200717 l Witam :) jest postac, jest rig i jest zanimowany cykl biegu. potrzebuje teraz zapetlic caly cykl tak, by mi sie powtarzal tyle razy ile bedzie animacja wymagala. w jaki prosty sposob moge pomnozyc w timelinie klucze wszystkich zanimowanych konczyn postaci poza metoda kopiuj-wklej-przesun (nie oszukujmy sie, jest to bardzo meczace jesli postac ma wykonac ze sto takich krokow) ;P dziekuje z gory!
Napisano 12 Wrzesień 200717 l Curve Editor -> Parameter Curve Out-of Range Type (w ikonkach poszukaj)
Napisano 12 Wrzesień 200717 l co jest męczące?? postac animujesz do PIERWSZEGO zapętlenia a pozniej juz leci na loopie i nie ma znaczenia czy zrobi 100 czy milion krokow :D Btw. potrzebne Ci tylko 8 klatek stary :D:D:D:D
Napisano 12 Wrzesień 200717 l No i właśnie o to było pytanie: jak zapętlić animacje, żeby tylko 8 klatek było potrzebnych...
Napisano 12 Wrzesień 200717 l coz ja sie tyle razy pytalem o cos podobnego i nigdy nie dostalem konkretnej odpowiedzi zapetlanie w miejscu to proscizna ale jak zrobic tak by robimy cykl chodu gdzie postac sie przemiescza i pociagnac to animke zeby np przez kolejne 200 klatek poszla dalej
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor oczywiscie dziala :) dzieki bardzo streaker Temporal, rowniez chcialbym sie tego dowiedziec ;)
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor ale mam jednak jeszcze jedno pytanie. czy moge caly cykl animacji (klucze wszystkich kosci) zamknac w dwoch kluczowych klatkach (poczatek-koniec)? i wtedy importowac je do bardziej zlozonej sceny. taki odpowiednik fleszowego motion clipa (wydaje mi sie, ze dobre porownanie) :)
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Temporal - nie za bardzo rozumie o co ci chodzi, ale może w Curve out or range types tryb relative repeat ? FiDo - jest coś takiego jak motion mixer, może tym, ale nie wiem jak to w maxie działa
Napisano 13 Wrzesień 200717 l relative repeat na pierwszy rzut oka dziala jak trzeba ale wiac ze im dalej animka tym bardziej to sie rozkaracza wiec odpada
Napisano 14 Wrzesień 200717 l Temporal - pewnie masz o jakieś minimalne wartości niedokładną animacje bazową, dlatego się rozjeżdża.
Napisano 15 Wrzesień 200717 l Autor choroba no.. kolejny problem sie pojawil na mojej drodze. przy tej samej animacji, aczkolwiek inny. nie bede zakladal kolejnego tematu, zapytam tutaj :) zrigowana postac (kosci+skora) porusza sie po sciezce. chce zmienic minimalnie wielkosc postaci, no wiec skaluje. ale gdy to zrobie i wlacze animacje (badz zlapie za helper do ktorego przypisana jest cala postac i go przesune) to skora dystansuje sie coraz bardziej i bardziej od kosci (chociaz wygina sie tak jak powinna). o co moze chodzic? help :) obrazowo przedstawia sie to tak: przed przesunieciem helpera, po przesunieciu helpera aczkolwiek na obrazku jak widac zaznaczylem cala postac. nie ma wiec roznicy
Napisano 15 Wrzesień 200717 l Autor dobra, problem rozwiazany :P gdyby ktos kiedys napotkal taka trudnosc, radze skalowac wszystko poza sama skora ;) pozdro