Kawka Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Zastanawiałem się jak zrobić płynny efekt slow motion w after effects? Mówiąc płynny mam na myśli płynny ;) Time Streching odpada bo nie o taki efekt mi chodzi. Jak ktoś widział MATRIX lub SMALLVILLE to wie o czym mówię. I od razu mówię że chodzi o zrobienie takiego efektu w wersji 6.5. Wersji 7 nie posiadam (wiem że jest tam coś takiego jak Time Warp)... niestety.
SYmek Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 "inbeteen-frame-generation" - czyli potrzujesz plugina opartego na technologii "optical flow". Zobacz: REALVIZ - ReTimer i pewnie jeszcze kilka innych. Tak spod palca to się nie da. Ten algorytm jest nieco skomplikowany... ;) pozdr., skk.
Kawka Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Napisano 21 Wrzesień 2007 No właśnie czyli bez wtyczek się nie da??
SYmek Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 W AFX nie. W Shaku 4.0 jest optical flow z calym dobrodziejstwem inwentarza. Stabilizacja, auto-panoramy i retiming. Shake to tylko 500$...
Croolick Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 Twixtor, Retimer, Pixel Motion Frame Blending w AAE7 same sobie liczą wektory ruchu (mogą też wykorzystać z zewn. źródeł)
LISEK Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 AAE7 time remapping jesli chcesz plynne fajne przejscia z slow do real. Wlaczasz frame blending - niestety czasami daje dziwne efekty
ttaaddeekk Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 frame blending to ta ukosna kreseczka jak dobrze pamietam ;)
LISEK Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Si seniore ;)... ale jakie cuda wychdoza czasami jak ukosna kreseczke zrobisz -niepikselowata :p... moze rozwine nieco mysl, zrobilem slow mode robala odlatujacego z kwiatka, przy zrobieniu prostej elgenckiej kreseczki w frame blendingu robal znieksztalcal powietrze podczas lotu :D taki ala warp
Croolick Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 nobo ten slow motion ro jest własnie warp - dlatego lepiej stosować RETimer albo Twixtor bo tam można maskami obeysować obiekty i wtedy takie "artefakty" nie powstaną :)
LISEK Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 A Ty mi powiedz gdzie ja znajde Twixtor i Retimera? To sa pluginy?
Croolick Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 tak, to są pluginy do AAE (czasami zadziałają w APPro) znajdziesz demka na stronach producentów (albo w tych "sklepach" internetowych: torrent, emule). podobno Combustion też łyka pluginy z AAE. PS. Ja wole Twixtora, tutaj jego przykład: http://www.esnips.com/doc/9385757f-ce4e-42de-80a6-9e541fca52ca/Timeremap
LISEK Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Wiesz wedlug mnie ten przyklad tak naprawde nic nie pokazuje, bo to samo na loozaczku zrobisz bez pluginow, chociaz jak pokazuje ta statuetke... ja jestem ciekaw jakby sobie poradzil z moim robaczkiem. Musze otworzyc chyba sklep i poszukac :)
LISEK Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Swoja droga, przydalby sie dzial after effects, bo compositing, montaz, AAEowe efekty to tez sztuka... chociaz czuje ze przerodziloby sie to w pokazywanie zrobionych rzeczy z tutoriali Andre Kramera :p
Croolick Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 zainstaluje se Twixtora i porównaj z Pixel Motion w pełnej rozdzielczości np. PAL - wtedy zobaczysz że Twixtor sie lepiej spisuje odnośnie "tutoriali" Kramera - na innym forum, o nieco innej tematyce, pewien "SiDżi Artist" (nawiasem mówiąc największy "cfaniak" bo uważał sie za największego znawce AAE i reszty produktów Adobe) w swoim portfolio popakował pełno rzeczy z tych tutoriali (i praktycznie cały reel był jednakowy) no ale do rzeczy miałem z nim "spięcie", wtedy ktoś go zjechał o to i od tej pory koleś ucichł... lol ta wypowiedź zabrzmiała jak Halama ;) ciekawe czy on też ogląda to forum...?
LISEK Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Tacy profesjonalisci pewnie nie maja czasu bo sa tak zarobieni :P. Apropos cwaniaka uzywal tych samych footygow co Andrew?... ale swoja droga dzieki Andrew Kramerowi sporo sie nauczylem...
Kawka Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Eh, czyli raczej bez wtyczek nie dało by rady. Dzięki za pomoc.
Croolick Napisano 30 Wrzesień 2007 Napisano 30 Wrzesień 2007 nie tylko "footygów" ale wogóle wstawił animacje z tutoriali Kramera PS. Też sie troche nauczyłem od Andrew, ale więcej sie nauczyłem z CreativeCow oraz samemu, poprzez wielogodzinne zabawy i czytanie pomocy.... Kawka: Kramer robi przeważnie bez wtyczek "3rd party", ale po to one są żeby zrobić coś lepiej - wiadomo że "seryjne podzespoły" nie są tak fajne jak też "specjalne" :)
Rekomendowane odpowiedzi