Napisano 24 Wrzesień 200717 l Kilka pytań Wiem jak ukrywać polygony ale nie wiem jak je odkrywać może mi ktoś pomoże? wiem o funkcji image plane przygotowałem sobie obrazy referencyjne modelu jaki chce wykonać ale nie wiem jak ustawić przeźroczysty materiał w wingsie aby było widać obrazy referencyjne ma ktoś tutoriale na temat wingsa jak przygotowuje sie materiały referencyjne w interfejsie wingsa ? szczególnie chodzi mi o to jak zrobić aby jeden image plane miał z jednej strony jedną przód modelu a z drugiej tył ( tzn. obrazu referencyjnego ) Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Napisano 24 Wrzesień 200717 l 1. wybierasz Body => prawa mysz => Show all 2. znam dwie możliwości: - pod View => Toggle Wireframe możesz przełączyć wybrany obiekt na widok tylko z kantami - lepiej tak: Window => Outliner , wyszukujesz materiał Default => prawa mysz => ustawiasz opacity jaką lubisz. potem wybierasz obiekt który ma być przezroczysty i tabem przełączasz na smoothowany widok (niestety tylko w smoothowanym widoku przezroczystość działa, kanty można włączać i wyłączać niezależnie od tego) 3. najprościej będzie wstawić dwa image plany blisko siebie. można je też mapować, ale z tym by było niepotrzebnie dużo roboty. PS. przy okazji w Outlinerze kliknij prawą myszą po kolei na wszystkie obrazki i Make External, inaczej szybko ci się zapcha plik i nie będzie się dało pracować.